A szellemi tulajdon védelme
 

Több mint száz jelentkező pályázott az MVM Csoport startup versenyére

A A A    Nyomtatható verzió

A hetedik alkalommal kiírt MVM Edison 2023 energetikai startup felhívására az energetikai vállalatcsoport idén is várta azokat a széles körben hasznosítható energetikai, energiatudatossági megoldásokat, amelyek valós problémára kínálhatnak megoldásokat. A jövő energetikai megoldásai mellett a jövő otthona, a jövő városai, a digitális infrastruktúra, az ügyféloldali fizetési megoldások, illetve a vásárlói tapasztalatok és termékinnovációs megoldások témakörében nevezhették ötleteiket az innovátorok.

A szakmai zsűri döntése alapján az MVM Edison 2023 verseny nyertes innovációi az alábbiak:

A ChillWell megoldása került ki győztesen: egy olyan passzív klímarendszert álmodtak meg, amely képes energiahatékony léghűtésre a hagyományos klímák fogyasztásának akár tizedét használva.
„…. olyan passzív klímarendszert szeretne kifejleszteni, amely képes energiahatékony léghűtésre, a hagyományos klímák fogyasztásának akár tizedét használva. Az újdonság a termék egyszerűségéből fakadna, az elgondolásuk szerint a készüléknek nem kellene előállítania a hideget, elég lenne csupán szállítania azt, ami jelentős energiahatékonyságot eredményezne.”

Második helyen a Metrinergy végzett, amelynek költségoptimalizáló ötlete segíteni fog a vállalkozásoknak, hogy az emelkedő energiaárak mellett is fenntarthatóan és profitábilisan működhessenek.
„Terveik szerint feltérképezik a tevékenységekhez tartozó változatos energetikai profilokat, figyelembe véve a lokáció és bevételi kategória szerepét is. Így azonosíthatóvá válnak a pontos energetikai kockázati szintek, valamint az ezeket csökkentő beavatkozások, költségek és finanszírozási opciók. Továbbá a felmérésekből felépülő robusztus adatbázis hasznos alapot szolgáltathat az állami, energetikai és pénzügyi szereplőknek az új fejlesztési konstrukciók kialakítás során.”

A harmadik helyre a Beeco állhatott fel, akik egy olyan ökocentrikus platform megalkotását álmodták meg, amely összeköti az ökotudatos felhasználókat a fenntarthatóságért küzdő cégekkel a zöldebb jövő érdekében.
 „Az alapötlet egy integrált applikáció, amely egy helyre csatornázza az edukatív tartalmakat, miközben párbeszédet is generál és ökoközösséget épít. Amellett, hogy az applikációban lehetőség lenne az ökolábnyom kiszámítására, térképeket is tartalmazna, például a hulladékgyűjtők vagy a zöldüzletek elhelyezkedéséről. Sőt a távolabbi tervek között szerepel, hogy közösségi funkciókat is integráljanak az applikációba, amivel céljuk, hogy a felhasználók ne csupán egyéni, hanem kollektív szinten is tehessenek egy zöldebb jövőért.”


A scale up fázis díjazottja a BitBűvész KKT. lett, akik innovatív SmartDoc megoldásukkal megkönnyítik és felgyorsítják a hivatalos dokumentumok kitöltését, miközben biztonságossá is teszik a folyamatot.

„ A fejlesztésnek köszönhetően csak egyszer kell rögzíteni az adatokat a rendszerben, amely a legtöbb adathibát és a hiányosan kitöltött dokumentumot is felismeri. A SmartDoc rendelkezik digitális aláírás és közös dokumentumszerkesztés funkcióval is, ugyanakkor nem engedi módosítani a dokumentum törzsszövegét, ezáltal védelmet jelent csalás ellen. A SmartDocot éves vagy folyamatos szolgáltatásként is meg lehet rendelni. A BitBűvész KKT. fejlesztésének célcsoportját a vállalatok jelentik, számukra szeretnék megkönnyíteni a dokumentumok kitöltését mind a munkatársak, mind az ügyfelek adminisztrációs folyamatainak támogatásával. Jelenleg több egyetem és alapítvány összesen közel 2000 alkalmazottja használja az újítást. A SmartDoc előnye az is, hogy mindössze egyhetes átmenettel bevezethető a cégműködésbe.”

 

A kategórianyertesek három-, a további dobogósok pedig két-, illetve egymillió forint értékű támogatást kaptak. A díjazottak esélyessé váltak az MVM Smart Future Lab Zrt. legfeljebb 50 millió forint értékű magvető befektetésére is. 

Források:

https://www.digitalhungary.hu/start-up/Harom-szo-ami-jellemezni-fogja-a-jovodet/20448/
https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2023/05/kihirdettek-az-idei-mvm-edison-startup-verseny-nyerteseit

Kép forrása:

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/