A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar feltalálók napja

A A A    Nyomtatható verzió

Június 13-án ünnepeljük a magyar feltalálók napját. A jeles napot a Magyar Feltalálók Egyesülete (MAFE) alapításának 20. évfordulóján – a szervezet kezdeményezésére – 2009-ben ünnepelték először. Azért esett e napra a választás, mert dr. Szent-Györgyi Albert egyetemi tanár, Nobel díjas tudós, 1941 június 13-án jegyeztette be a C-vitaminra vonatkozó találmányát, a nagy C-vitamin tartalmú készítmények előállítását lehetővé tevő eljárást.

E jeles nap tisztelgés a magyar találmányok és feltalálók előtt, melyhez kapcsolódóan minden évben ünnepséget rendez az egyesület. Idén már a 15. megemlékezésre került sor Budapesten, a GURI Serházban.

Magyarország méltán büszke lehet tudományos sikereire, hiszen a világviszonylatban aprónak tekinthető ország számtalan vívmánnyal járult hozzá a fejlődéshez.

Híres magyar feltalálókról, találmányokról többféle könyv és kiadvány is készült az évek során, többek között a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) honlapján is elérhető egy válogatás, mely a XX. század kezdeti nagyjait kívánja bemutatni az olvasóknak http://www.sztnh.gov.hu/hu/magyar-feltalalok-es-talalmanyaik.

A jeles nap alkalmából az  SZTNH  ebben a hónapban  5 olyan izgalmas és társadalmilag hasznos magyar találmányt mutat be Facebook és Instagram oldalán, amelyeknél már a piacra lépésnél tudatosan figyeltek a szellemitulajdon védelemre.

 

Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_feltal%C3%A1l%C3%B3k_napja

https://www.facebook.com/sztnh

https://www.instagram.com/sztnh_hu/

Kép forrása:

https://www.facebook.com/sztnh