A szellemi tulajdon védelme
 

A magas fehérjefogyasztás hangulatromláshoz vezet

A A A    Nyomtatható verzió

A depresszió a WHO előrejelzése szerint 2030-ra az emberiségnek legnagyobb terhet jelentő betegsége lesz. Ezzel a betegséggel jelenleg a fejlett világ lakosságának körülbelül 10%-a küzd élete során.

A pszichés stressz szerepe mind gyerek-, mind felnőttkorban nagyon jelentős, de táplálkozási szokásaink is nagymértékben befolyásolják a betegség kialakulását.

Hogy a táplálkozás szerepét jobban megértsék, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerhatástani Intézetének kutatói a UK Biobank 63 ezer személyének adatait elemezték. A táplálkozást rögzítő kérdőívek alapján kiszámolták a bevitt fehérje, valamint aminosav – köztük a triptofán – mennyiségét minden személy esetén, majd összevetették az adatbázisban szereplő genetikai variánsokkal és a depresszió tüneteivel.

A magyar szakemberek kutatásának egyik fő megállapítása, ha sok fehérjét eszünk, depressziósabbak leszünk. A fehérjefogyasztási szokásokat eddig nem hozták közvetlen összefüggésbe a depresszióval. Pedig a kapcsolat nem is olyan meglepő. Ennek hátterében a köznyelvben az egyik boldogsághormonként is ismert szerotonin áll.

A szerotonin triptofánból szintetizálódik, mely egy esszenciális aminosav; a szervezet nem tudja előállítani, ezért táplálékkal kell bevitelét biztosítani.

Ha sok nagy neutrális aminosav érkezik, triptofánból kevés jut be. Ha kevés a triptofán az agyban, nem készül elegendő szerotonin, és hangulatunk romlik.

Ha tehát banánt eszünk, amely egy ismert triptofán forrás, de mellette folyamatosan jelentős a hús és/vagy más fehérje-fogyasztásunk, a növényi eredetű, és az egyéb fehérjeforrásokból származó összesített triptofán bevitelünk ugyan magas lesz, ám a fehérjéből származó nagy neutrális aminosav még magasabb mennyisége miatt nem számolhatunk azzal, hogy az agyunkban elegendő lesz a szerotonin.  

A Nemzeti Agykutatási Program 3.0 támogatásával végzett tanulmány eredményei a közelmúltban jelentek meg a Scientific Reports nevű szaklapban.

 

Forrás:

https://semmelweis.hu/hirek/2023/06/27/ha-sok-feherjet-eszunk-depressziosabbak-leszunk/

Kép forrása:

https://www.superfitt.hu/magas-feherjetartalmu-etelek-etrend/