A szellemi tulajdon védelme
 

Az agytörzs is segít emlékezni a KOKI kutatói szerint

A A A    Nyomtatható verzió

Az ELKH Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetben (KOKI) Zichó Krisztián és munkatársai Nyiri Gábor vezető kutató irányításával felfedezték, hogy egy evolúciósan ősinek tekintett agytörzsi idegsejtcsoport is szükséges a negatív emlékeink raktározásához és előhívásához.

Közleményük szerint a KOKI munkatársai feltárták, hogy az eddig kevéssé kutatott agytörzsben a hippokampuszba idegrostokat küldő nucleus incertus nevű sejtcsoportnak alapvető szerepe van negatív élményeink felidézése során. Ezen agytörzsi idegsejtek memóriafolyamatokban betöltött szerepét számos tudományos módszer alkalmazásával vizsgálták a kutatók egerekben.

Kimutatták, hogy az aktiválásuk önmagában semmilyen rossz élményt nem okoz, azonban ha ugyanezeket az agytörzsi sejteket a negatív élmény rögzítése során aktiválták, későbbi visszaaktiválásuk lehetségessé tette a negatív élmény felidézését.

Az agy tehát képes volt összekapcsolni e sejtek aktivitásmintázatát a negatív élménnyel. Azt, hogy ezen agytörzsi sejtek aktiválása szükséges egy negatív élményre való emlékezéshez, az is bizonyította, hogy amikor a kutatók gátolták őket, ez nagyon megnehezítette a negatív élményre való emlékezést.

Szintén igazolták, hogy e sejtek magasabb rendű agykérgi területekről kapnak serkentést, ami vélhetően az élmények tudatos befolyásolását teszi lehetővé.

Az eredmények új irányt adhatnak a memóriakutatásoknak.

A kutatást bemutató publikáció a rangos PLoS Biology szakfolyóiratban jelent meg.

 

Forrás:
https://elkh.org/hirek/a-koki-kutatoinak-uj-eredmenyei-szerint-az-agytorzs-is-segit-emlekezni

 

Kép forrása:

https://erettsegi30.wordpress.com/