A szellemi tulajdon védelme
 

23 és 32 éves kor között lehet a legbiztonságosabb a gyermekvállalás

A A A    Nyomtatható verzió

A Semmelweis Egyetem egy  friss kutatása szerint 23 és 32 éves kor között lehet a legbiztonságosabb a gyermekvállalás, mivel bizonyos születési rendellenességek előfordulási esélye ekkor a legalacsonyabb.

A kutatók 31128 nem-kromoszomális fejlődési rendellenesség miatt szövődményessé váló terhességet vizsgáltak, melyhez a Veleszületett Rendellenességek Országos Nyilvántartásának 1980 és 2009 közötti adatait használták fel. Ezeket vetették össze a Központi Statisztikai Hivatalban ugyanebben a 30 évben nyilvántartott 2 808 345 teljes magyarországi születésszámmal.

A statisztikai adatok szerint a szülések 3-5%-ában fordul elő valamilyen fejlődési rendellenesség világszerte, és ezek az eltérések az újszülötteket érintő vezető halálokok között vannak. A leggyakoribbak és legveszélyesebbek a keringési rendszer fejlődési rendellenességei, illetve 20 éves kor alatti anyák esetében a központi idegrendszer, előrehaladott korban pedig a szív fejlődési rendellenességei, illetve az ajak és szájpadhasadékok is nagy arányban fordulnak elő a babáknál.

„A fejlődési rendellenességek előfordulásának csökkentése össztársadalmi érdek. Nemcsak a családoknak jelentenek hatalmas érzelmi megterhelést, de az egészségügyi és szociális ellátó rendszerre is rendkívüli terhet rónak” – olvasható az egyetem közleményében.

A szakemberek ezért a megelőzés fontosságára is felhívják a figyelmet, melynek elsősorban idősebb anyák esetében van jelentősége. Folsav és vitaminok szedését, illetve a szűrési protokollok életkori rizikófaktorokhoz igazítását javasolják.

A szakemberek  publikációja  nemrég a BJOG: an International Journal of Obstetrics & Gynaecology nevű  szaklapban jelent meg.

 

Forrás:
https://semmelweis.hu/hirek/2023/07/04/ez-lehet-a-legidealisabb-eletkor-a-szulesre/

 

Kép forrása:

https://lexiq.hu/ultrahang