A szellemi tulajdon védelme
 

Július 1. Semmelweis Nap, a magyar egészségügy ünnepe

A A A    Nyomtatható verzió

Semmelweis Ignác, a gyermekágyi láz okának felfedezője 1818 július 1-jén született. A 19. században a szülések miatti magas anyai halálozás legfőbb oka a gyermekágyi láz volt. Semmelweis elsőként tekintett a gyermekágyi lázra, mint ami egy fertőzés következménye és nem önálló betegség.  Az intézményekben való szülés elterjedése és a kórbonctan tudományának fellendülése a betegség járványszerű előfordulásához vezettek, mivel a boncoló orvosok kezükön átvitték a fertőzést a betegekre, köztük a szülő nőkre is.

Oliver Wendell Holmes amerikai orvos már 1843-ban azt állította, hogy az orvosok terjesztik a betegséget.

Négy évvel később Semmelweis Ignác kimutatta, hogy a kórházak rossz higiéniai körülményei, a tisztaság és az orvosok kézfertőtlenítésének hiánya okozza a gyermekágyi láz miatti halálozások magas előfordulását a szülészeti osztályokon, és javasolta a klórmeszes kézmosás bevezetését, de a felfedezést az akkori orvostársadalom nem támogatta.

Nézeteivel nem tudott áttörést elérni, még a statisztikai adatok és a keze alatt javuló halálozási mutatók sem győzték meg a kortársakat. Csak Semmelweis halálát követően derült fény a felfedezése hasznosságára, amikor Joseph Lister angol sebész módszerét, a karbolsavas fertőtlenítést kezdték használni.

Manapság a két módszer kombinációját alkalmazzák a műtéti beavatkozások előtt.

2010 novemberében nyújtották be azt a törvényjavaslatot, amelyben a Semmelweis-nap munkaszüneti nappá nyilvánítását javasolták, hogy az egészségügyi dolgozók által végzett munka elismerését kifejezzék.

Források:

https://medicoverkorhaz.hu/blog/semmelweis-nap/

https://www.ksh.hu/elemzesek/semmelweis/index.html

 

Kép forrása:

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Semmelweis_Ign%C3%A1c.jpg