A szellemi tulajdon védelme
 

A Komondor és Puli nevet viselheti két exobolygó

A A A    Nyomtatható verzió

A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) az exobolygók elnevezésére kiírt pályázatán ezúttal 20 exobolygórendszer kapott új nevet. A Naprendszeren kívül található planéták elnevezésére 91 ország 603 pályázata versengett egymással, köztük Magyaraország is.

Az IAU elfogadta a magyar csapat javaslatát, így a a Vadászebek csillagképben található HAT-P-12 csillag és a HAT-P-12 b bolygó a Komondor és a Puli nevet viselheti a jövőben.

A magyar névjelölő bizottság munkájában a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) exobolygó kutatói mellett a Svábhegyi Csillagvizsgáló bemutató csillagászai és amatőrcsillagászok is részt vettek. Pályázatuk az ómagyar pásztornemzet nomád, vándorló életmódja előtt tiszteleg: emléket állít az akkori kultúra megbecsült részét képező, a vadászatban, nyomkövetésben, illetve a nyájak őrizetében jeleskedő kutyafajtáknak. A későbbiekben a rendszer további felfedezett exobolygói a többi magyar kutyafajtáról kaphatják majd nevüket.

Az elfogadott nevek teljes listája megtekinthető a  https://www.nameexoworlds.iau.org/2022approved-names weboldalon.

 

__________________________________________________________________________________Az exobolygók olyan Naprendszeren kívüli bolygók, amelyek idegen csillagok körül keringenek. Az exobolygók jellemzőinek feltérképezésével a csillagászok közelebb kerülhetnek a bolygókeletkezés folyamatának megértéséhez, illetve a Földön kívüli élet lehetőségének kutatásához.

 

Forrás:

https://sg.hu/cikkek/tudomany/154175/magyar-kutyafajtak-nevet-kapta-egy-exobolygorendszer

Kép forrása:

https://www.csillagaszat.hu/hirek/asztrofizika-hirek/af-exobolygok/25-exobolygo-legkoret-vizsgaltak-meg-a-hubble-es-a-spitzer-urtavcso-segitsegevel/