A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar mérnökök sugárhajtású katonai drónt fejlesztettek

A A A    Nyomtatható verzió

ProTar néven a világon is egyedülálló pilóta nélküli repülőgépet fejlesztettek magyar mérnökök. A 68 kilogrammos katonai célú drón 500 kilométer per órás végsebességgel, egyedülálló módon kötelékben is képes repülni. Emellett társainál gyorsabb, magasabbra száll fel (elérheti a 6000 métert is) és bonyolult manőverekre is képes.  Egy tele tankkal kb. 60 percet van a levegőben, ahol az utazó sebessége minimum 140-180km/h között van.

Az eszköz rövid idő alatt a levegőbe emelhető egy szintén magyar fejlesztésű kilövőállásból. A katapult indítás ismétlési ideje nem haladja meg a két percet, amely szintén egyedülálló a világpiacon. A légi jármű és a katapult mellett a berendezés harmadik része a kilenc főből álló földi irányítóállomás. 

A sugárhajtású drónt kifejezetten katonai alkalmazásra fejlesztették ki, a rendszer a hadsereg légvédelmi képességének fejlesztésére hivatott. A drón célanyagként támogatja a légvédelmi rendszerek éles- és gyakorló lövészeteinek végrehajtását. 

A drón tesztelését bemutató kisfilm a youtube csatornán megtekinthető az alábbi linken: https://youtu.be/KUmaZcLzLhw

 

Források:

https://hirado.hu/extra/tudomany-high-tech/cikk/2023/07/10/szedito-sebesseggel-akar-hatezer-meteren-is-repulhet-az-uj-magyar-katonai-dron/

https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/07/dron-legvedelem-haderofejlesztes-honvedseg

http://www.pro-tar.com/

Kép forrása:

http://www.pro-tar.com/