A szellemi tulajdon védelme
 

Csodapókok nyomában – Pók-Háló kutatás

A A A    Nyomtatható verzió

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) legújabb, Pók-Háló névre keresztelt kutatása kapcsán környezetünk biológiai sokféleségére keresi a választ.

Kertészkedési szokásaink és kertünk/otthonunk "természetességi foka" komoly hatással van a kertünkben kialakuló életközösségekre. A pókfajok nagy száma a biológiai sokféleség magas szintjére utal.

Most bárki bekapcsolódhat egy olyan közösségi kutatásba, ahol megfigyeléseivel aktívan hozzájárulhat a hazai tudásbázis bővítéséhez! 

Aki szeret fotózni, és időnként szívesen körbejárná a kertjét pókok után kutatva, csatlakozzon az ÖMKI Pók-Háló kutatásához!

Az adatgyűjtés november végéig tart. A kutatáshoz kapcsolódó instrukciók az alábbi oldalon érhetők el: https://biokutatas.hu/hu/page/show/csatlakozz-pok-halo-kutatasunkhoz

Az ÖMKI a közösségi oldalon tett bejegyzéseikben részletes útmutatót ad ahhoz, hogy érdemes megtalálni és lefotózni a kertben található pókokat.

„Miért érdemes részt venni a kutatásban?
A kép feltöltői legkésőbb a projekt végén információt kapnak arról, hogy pontosan milyen pókfajokkal találkoztak kertjükben. A feltöltött találatok segítségével egy-egy faj elterjedési területéről is részletesebb ismeretekkel gazdagodhatunk. Projektünk célja azonban az, hogy a pókok csoportján keresztül megmutassuk, hogy kertészkedési szokásaink és kertünk/otthonunk “természetességi foka” milyen nagy hatással van a kertünkben kialakuló életközösségekre. Egy olyan kert, ahol megőrizzük a természetes vegetáció elemeit, különféle virágos növényeket telepítünk, számos más élőlénynek is életteret biztosít, így hozzájárulva az értékesebb és fenntarthatóbb környezet kialakításához.” – olvasható a biokutatas.hu oldalon.

 

Forrás:
https://biokutatas.hu/hu/page/show/csatlakozz-pok-halo-kutatasunkhoz

 

Kép forrása:

https://www.facebook.com/hashtag/p%C3%B3kh%C3%A1l%C3%B3/