A szellemi tulajdon védelme
 

Központi Biobankot hozott létre az Országos Onkológiai Intézet

A A A    Nyomtatható verzió

A kormány 25 hónapja indította el a Befektetés a jövőbe programot, amelyben az Országos Onkológiai Intézet másfél milliárd forintos támogatást nyerte el az Onkológiai Központi Biobank létrehozására.

A biobank önálló szervezeti egységként, külön vezetéssel indult el, 7500 mintát már el is tároltak, és évente várhatóan öt-hatezer mintával gyarapszik az adatbázis. A tárolt szérum- és szövetminták, illetve DNS-minták segítik a daganatos betegségek jobb megértését és a személyre szabott kezeléseket. Ezeket az adatokat össze lehet majd kapcsolni a betegek túlélési eredményeivel, így lesz az adatbank a jövőben "tárháza a következő kutatásoknak és innovációknak".

Az egyénre szabott, célzott onkoterápia a jövő útja, ehhez elengedhetetlen a genetikai adatok felhasználása. Ehhez háromszázmillió forint értékben szereztek be nagy értékű eszközöket, jelentős informatikai fejlesztést is végre kellett hajtani, és több mint száz munkatársuk dolgozott a projekten.

Az összes kutatás alapját a betegadatok jelentik. A projekttel kapcsolatban máris hatalmas a nemzetközi érdeklődés.

Az intézet tájékoztatója szerint az Onkológiai Központi Biobank, illetve az abban tárolt szérum- és szövetminták, illetve DNS-minták lehetővé teszik a daganatos betegségek jobb megértését és a személyre szabott kezelésekre irányuló kutatások haladását.

Forrás:

https://computerworld.hu/uzlet/innovacios-hivatal-az-onkologiai-biobank-nemzetkozi-projektekhez-is-csatlakozhat-328319.html

Kép forrása:

https://weborvos.hu/