A szellemi tulajdon védelme
 

Az eddiginél még hatékonyabban lépnek fel a gyógyszerhamisítás megfékezéséért

A A A    Nyomtatható verzió

A gyógyszerhamisítás elleni még hatékonyabb fellépés a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet aláírtak az illetékes szervezetek (a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), az Országos Rendőrfőkapitányság (ORFK), az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OÉGYI), a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, a „Védettség” Immunbiológiai Termék Gyártók és Forgalmazók Egyesülete, valamint a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége).

A felek többsége között már korábban is fennállt egy működő együttműködés, amelyet most megújítottak. A korábbi együttműködés mérföldkövet jelentett a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben, hidat épített négy gyógyszeripari szövetség, a gyógyszerhamisítási, valamint a hamisított gyógyszerek határon átnyúló forgalmazásához és kereskedelméhez kapcsolódó ügyekben eljáró hatóságok, illetve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet között. Ez a kör pedig a megállapodás felülvizsgálata által a gyógyszer-nagykereskedők képviseletével kibővülve most még teljessebbé válhat, az eljárásokat még hatékonyabbá téve.

 

A szellemitulajdon-jogok érvényesítése és a hamisítás elleni küzdelem sarokpontja nemcsak az, hogy visszaszorítsa a kereslet-kínálat ördögi körét, hanem hogy erősítse az erre a területre fókuszáló, átfogó szemléletformálást és tudatosságnövelést is.

 

_________________________________________________________________________________

A magyarok többnyire felismerik a hamisított gyógyszerek egészségügyi kockázatát – ugyanakkor a hamisított gyógyszerek gyártása és értékesítése a szellemitulajdon-jogok gazdasági értékét is aláássa, a bevételkiesés súlyos anyagi károkat okoz nemcsak a szellemitulajdon-jogok jogosultjainak, de az állam és a gazdaság számára egyaránt.

 

A bevételkiesés a gyógyszeripar területén megvalósuló innovációs potenciál visszaesésével, a K+F tevékenységre fordítható összegek megrövidítésével hátráltatja az új és hatékonyabb gyógyszerek fejlesztését, végső soron megfosztva ezzel a betegeket a modernebb gyógyszerkészítmények segítségével történő gyorsabb és teljesebb gyógyulás lehetőségétől.

 

Forrás:
https://www.sztnh.gov.hu/hu/hirek/sztnh-hirek/hirek-esemenyek/sajtokozlemeny-a-legfontosabb-szereplok-fognak-ossze-a

Kép forrása:
https://www.fogyasztovedelem.hu/