A szellemi tulajdon védelme
 

Vissza nem térítendő támogatás igényelhető a szellemi alkotások magyarországi és külföldi levédésére

A A A    Nyomtatható verzió

Magyarország új innovációs stratégiájának, a Neumann János Programnak egyik legfontosabb eleme a magyar szabadalmak számának növelése, a kormány célja, hogy a magyar szabadalmak száma 2030-ra megduplázódjon. Ezért a kormány kiemelt figyelmet fordít a szellemitulajdon-védelem eszköztárának tudatos, versenyképességet erősítő, minél szélesebb körű alkalmazásának támogatására.

Idén összesen 500 millió forintos keretösszeget biztosít a kormány szellemi alkotások magyarországi és külföldi levédésére; hazai vállalkozásoknak, egyetemeknek, kutatóintézeteknek és magánszemélyeknek. 

A rendelkezésre álló keretösszegből 100 százalékos, vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni a szabadalommal, használatiminta-oltalommal, növényfajta-oltalommal, formatervezési mintaoltalommal, védjegyoltalommal kapcsolatos bejelentések során felmerülő költségekre (ideértve például az iparjogvédelmi tanácsadás, az ügyvivői szolgáltatás, valamint a hatósági díjak költségét) a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál (SZTNH) elindított eljárásokat követően.

A támogatási összeg kedvezményezettenként legfeljebb 7,5 millió forint.

A pályázatokkal kapcsolatos részletek már elérhetők a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) honlapján. A 2020-1.1.3-IPARJOG kódszámú pályázaton vállalkozások, egyetemek és más szervezetek kutatóhelyei, a 2021-1.1.1-IPARJOG kódszámú pályázaton pedig természetes személyek igényelhetnek támogatást szellemi tulajdonuk védelméhez.

 

Forrás:

https://www.sztnh.gov.hu/hu/hirek/sztnh-hirek/hirek-esemenyek/kiemelten-tamogatja-a-kormany-a-magyar-szabadalmak-vedelmet

Kép forrása:

https://ipvietnam.gov.vn/web/english