A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar kutatók is segítenek a földi élet létrejöttének megértésében

A A A    Nyomtatható verzió

Szathmáry Eörs akadémikus és munkatársai  bebizonyították, hogy az autokatalízis és a reakciók apró cseppekben való elkülönítése elegendő lehet ezen „elősejtek” szaporodásához és növekedéséhez. Elképzelhető, hogy hasonló folyamatok révén jött létre a földi élet.

Az autokatalízis folyamata volt az élet kialakulása szempontjából az egyik legfontosabb kémiai jelenség. A katalízis során a kémiai reakció sebessége megnő, mivel egy, a reakcióban tartósan nem átalakuló anyag (a katalizátor) lecsökkenti a kölcsönhatáshoz szükséges aktiválási energiát. Az autokatalízis ettől abban különbözik, hogy a reakció egyik terméke viselkedik katalizátorként. Vagyis, ahogy egyre többször megy végbe a reakció, és egyre több termék képződik, a katalizátorból is egyre több lesz, így a kölcsönhatás öngerjesztővé válhat.

Az evolúcióbiológiai elméletek szerint a hosszan fenntartott autokatalízis, illetve a kompartmentalizáció (vagyis a sejtszerű, elkülönült struktúrák létrejötte, növekedése és szaporodása) az élet létrejöttének egyik kulcsfontosságú lépése lehetett. Ennek ellenére eddig szinte senkinek sem sikerült demonstrálnia, hogy a kismolekulájú autokatalízis és a kompartmentalizáció egy rendszerben is tartósan megvalósulhat.

A magyar tagokkal rendelkező nemzetközi kutatócsoport kísérlet eredményeit a Nature Chemistry folyóiratban publikáltak, amely Gánti Tibor kémikus évtizedekkel ezelőtti felvetéseit támasztják alá.

 

Forrás:

https://infostart.hu/tudomany/2023/08/07/magyar-kutato-is-segit-az-elet-keletkezesenek-megerteseben

Kép forrása:

https://infostart.hu/tudomany/2023/08/07/magyar-kutato-is-segit-az-elet-keletkezesenek-megerteseben