A szellemi tulajdon védelme
 

Kék-ultraibolya fénnyel védik és segítik a dunavirágok rajzását

A A A    Nyomtatható verzió

Az erős fényű hídlámpák ez idáig megzavarták a kérészek esti rajzását, a rovarok elveszítették tájékozódási képességüket, és az úttest tükröződő felületére rakták le petéiket. Ez óriási természetvédelmi kárt jelentett, valamint közlekedési szempontból is veszélyes.

A problémára Kriska György, az ELTE TTK docense és kutatótársai hívták fel a figyelmet. Kimutatták, hogy kék-ultraibolya fénnyel lehet a rajzó kérészeket a legnagyobb hatékonysággal a híd alatt tartani, így tömeges pusztulásukat megakadályozni.

A dunavirágzásra készülve a Budapest Közút 2023 júliusában az Árpád híd négy pillérén nyolc darab kékfényű lámpát helyezett el. A kérészvédő fények a kérészrajzás néhány hetében a közvilágítással együtt kapcsolnak be, és este 11-ig működve segítik a dunavirág túlélését a budapesti folyószakaszon. Mivel a fények a víz felé irányulnak, így nem növelik a főváros fényszennyezését.

A világ első kérészvédő fénysorompó-rendszerét 2019-ben Tahitótfaluban a Tildy Zoltán hídon alkalmazták, vagyis a híd helyett a folyó vize fölé vonzották a rajzó kérészeket.

A magyar találmányt a Science tematikus összefoglalója is kiemelte a természet védelmére született jó gyakorlatok között.

A budapesti előrajzás filmes megörökítése az alábbi linken megtekinthető:
https://www.youtube.com/watch?v=3wfIW-p34H8

__________________________________________________________________________________

A fehér kérészek 2012-ben több mint negyven év után jelentek meg a Dunán, miután a korszerűtlen szennyvíztisztítás és a kedvezőtlen táplálékviszonyok miatt szinte teljesen eltűntek a folyóról. Visszatérésük ökológiai jelzés arra, hogy a modern szennyvíztisztító berendezések beváltak, és a Duna vize tisztább lett.

 

Forrás:
https://www.elte.hu/content/kereszvedo-lampak-az-arpad-hidon.t.28858

Kép forrása:
https://enbudapestem.hu/2023/08/03/fenysoromporendszer-segiti-a-dunai-kereszek-rajzasat-az-arpad-hidnal