A szellemi tulajdon védelme
 

Az oltalmi formák világában segít eligazodni a KKV-knak az SZTNH legújabb kiadványa

A A A    Nyomtatható verzió

Az SZTNH már régóta figyelmet fordít a kis-, és középvállalkozások támogatására különböző ösztöndíjak és kampányok formájában, mint az IP Hősök vagy a KKV-alap. Az Ötletből érték – IP iránytű kkv-knak c. friss kiadvány célja, hogy részletes segítséget kínáljanak a szellemitulajdonjog-védelem kérdéseiben.

Három kiemelt iparágban (élelmiszeripar, építőipar és sport) sikeres hazai példákon keresztül mutatják be az oltalomszerzés fontosságát és előnyeit. A kiadványban az oltalomszerzés lépésről lépésre történő bemutatásával is találkozhatunk. 

A teljes kiadványt itt érhetik el az érdeklődők.

____________________________________________

Hazánk évek óta előkelő helyen szerepel a Nemzetközi Szellemi Tulajdon (International IP) Indexen. A legújabb, 2023-as elemzés szerint a 15. helyen állunk az 55 országot, 50 indikátor segítségével vizsgáló tanulmányban. Azonban, ha kifejezetten a kis- és középvállalkozásokat tekintjük addig míg az EU-ban közel 8,8 százalékuknak van valamilyen iparjogvédelmi oltalma addig itthon ez csupán 3,4 százalék. 

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) tanulmánya szerint a kis- és középvállalkozások (kkv-k), amelyek tudatosan foglalkoznak a szellemi tulajdonnal, akár 20 százalékkal nagyobb bevételt érhetnek el, mint azok, akik nem rendelkeznek szellemi jogi oltalmakkal. A szellemi jogok lehetővé teszik az egyediséget, megkülönböztethetőséget és minőségi garanciát, amelyek mind a vállalkozás, mind a vásárló védelmét szolgálják. Napjainkban a fogyasztók egyre tájékozottabbak, és a szellemi tulajdon az, ami képes bizalmat építeni a vásárlókban, hiszen azt jelzi, hogy az adott márka, termék megbízható választás.

 

Forrás:

https://www.sztnh.gov.hu/hu/hirek/sztnh-hirek/hirek-esemenyek/otletbol-ertek-a-kis-es-kozepvallalkozasoknak-segit-a-sztnh

Kép forrása:

https://www.sztnh.gov.hu/hu/hirek/sztnh-hirek/hirek-esemenyek/otletbol-ertek-a-kis-es-kozepvallalkozasoknak-segit-a-sztnh