A szellemi tulajdon védelme
 

Kiderült, mi akadályozhatja az ázsiai márványpoloskák megtelepedését a lakásban

A A A    Nyomtatható verzió

Az valószínűleg sokunk számára ismert, hogy az ázsiai márványpoloskák vonzódnak a fényhez, hiszen főleg ősszel, amikor a telelőhelyet kereső egyedek rejtekhelyet keresnek, előszeretettel repülnek be lakások és házak ablakain alkonyatkor, amikor már égetjük a lámpát.

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói közösen vizsgálták meg ezen rovarok szemének a felépítését a fényhez való viszonyát, hogy végre kiderüljön, melyik és milyen fény vonzza ezeket a mindenhol megtelepedő kártevőket.

Mérési eredményeik arra utalnak, hogy az ázsiai márványospoloska szemeinek fotoreceptor készletét alapvetően kétféle típusú, egy zöld- és egy ultraibolyaérzékeny receptortípus alkotja, ami jó eséllyel segíthet a poloskáknak a zöldségek és gyümölcsök vizuális úton történő megtalálásában. Emiatt rengeteg növényfajtát fogyasztanak milliárdos károkat okozva a mezőgazdaságnak.

A kísérletekből az is világossá vált, hogy ezek a rovarok nemcsak a fényhez, hanem a meghatározott hullámhosszú fényhez is vonzódnak. Annál nagyobb vonzalmat éreznek a fény iránt, minél kisebb annak a hullámhossza, tehát a kék és ultraibolya fények a leginkább kedvezőek a számukra. Ezzel szemben a melegebb,  pirosas és sárgás fényeket, bár  ha nem is kerülik el teljesen, nem igazán szeretik.

A felfedezés eredményéből arra következtetnek a magyar kutatók, hogy az ázsiai márványpoloskák megtelepedése a lakásban leginkább a meleg fényű lámpák használatával csökkenthető.  

__________________________________________

„Az elmúlt 30 évben kiugróan felgyorsult az inváziós poloskák terjedése. 2000-ben jelent meg Magyarországon a világszerte komoly növénykártevőnek számító zöld vándorpoloska (Nezara viridula), amely idehaza is jelentős problémákat okoz a gyümölcsösökben és zöldségeskertekben – legfőképpen a paradicsomon. 2004 óta megállíthatatlanul terjed itthon a nyugati levéllábú-poloska (Leptoglossus occidentalis), amely a tujákat és a fenyőket pusztítja, és igen gyakran repül be épületekbe is.” – olvashatjuk az ELKH oldalán.

 

Források:
https://hun-ren.hu/hirek/az-ok-kutatoinak-reszvetelevel-feny-derult-az-invazios-poloskakra

https://www.agroinform.hu/kerteszet_szoleszet/uj-felfedezes-magyar-kutatok-jottek-ra-hogyan-akadalyozhatjuk-meg-a-poloskak-otthonunkba-jutasat-66947-001

Kép forrása:
https://www.agrarszektor.hu/