A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar mászófal is bekerült a DesignEurópa Díj döntősei közé

A A A    Nyomtatható verzió

Az EUIPO által alapított DesignEuropa Díj a nemzetközi ipari formatervezés egyik fontos elismerése: idén már negyedik alkalommal díjazták az ipari formatervezés terén kiemelkedő termékeket és formatervezőket. 

ZigZag nevű mászófalával egy magyar vállalkozást, a HardBodyHanget (HBH) is beválogatták az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala (EUIPO) formatervezési elismerése, a DesignEuropa Díj döntősei közé kis- és feltörekvő vállalkozások kategóriában. Az elismerést végül nem a magyar HBH, hanem a szlovén RemigoOne nyerte el.

„A HBH (Hard Body Hang) saját testsúlyos edzésekre alkalmas köztéri sportpályákra és a hozzájuk kapcsolódó kiegészítők, bútorok tervezésére és gyártására szakosodott vállalkozás, amely küldetésének tekinti a mindennapos sportolási lehetőségek biztosítását, elsősorban kültéri parkokban. A ZigZag elnevezésű elemes mászófal a sziklákhoz hasonló geometriájú rendszerek felépítését teszi lehetővé: tetra- és oktaéder alapú elemeiből számtalan térbeli, a természetben is előforduló alakzatokhoz hasonló tömbszerű és töredezett forma alakítható ki. Az oldalak dőlésszögétől függően egyszerűbb játszótéri, koordinációs fejlesztő mászókák, vagy összetettebb, áthajlásokkal szabdalt, nehezebben mászható változatok egyaránt könnyedén összeállíthatók. A fogások elrendezése és mennyisége szabadon variálható, a különféle útvonalakat eltérő színek jelölik, így a mászó mindig tudja, milyen nehézségi fokot választ. Az alapanyagok jól ellenállnak a környezeti hatásoknak, a kész falak biztosítás nélkül is használhatók, az ütéscsillapító burkolat pedig megfelelően tompítja az esést, akár három méter magasságból is.” – [(https://www.sztnh.gov.hu/hu/mft-dijazottak-kiallitok/zigzag-maszofalrendszer)]

A döntősök és a győztesek kiválasztásakor többféle szempontot mérlegelt a zsűri, többek között a termékek piaci hatását, azt, hogy a formatervezési minta miként járult hozzá a vállalat teljesítményéhez, az esztétikumot, a szellemi tulajdon kezelését, valamint a formatervezési minta társadalomra gyakorolt hatását.

A DesignEuropa-díj az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) díja, amellyel a formatervezési minták és azok menedzselése terén tanúsított kiválóságot tüntetik ki a lajstromozott közösségi formatervezési minták (RCD) jogosultjai körében.

 

Forrás:

https://www.sztnh.gov.hu/hu/hirek/sztnh-hirek/hirek-esemenyek/magyar-maszofale-europa-egyik-legjobb-design-ja

Kép forrása:

https://www.sztnh.gov.hu/hu/hirek/sztnh-hirek/hirek-esemenyek/magyar-maszofale-europa-egyik-legjobb-design-ja