A szellemi tulajdon védelme
 

Az Év Európai Jachtja döntőjébe bekerült egy magyar vitorlás is

A A A    Nyomtatható verzió

A teljes egészében hazai fejlesztésű és gyártású Flaar 24 vitorlást  az Év Európai Jachtjának jelölték, ami komoly nemzetközi visszaigazolásnak számít a több ezer darabot gyártó óriások árnyékában. Október közepén Barcelonában fogják tesztelni, az ott szerzett tapasztalatok alapján állapítják majd meg a jelöltek végső sorrendjét. A győzteseket 2024 januárjában Európa legnagyobb hajókiállításán, a Boot Düsseldorf keretében hirdetik ki, ahol a Flaar 24 először mutatkozik be a nemzetközi közönségnek.

Flaar 24 egy nagy teljesítményű vitorlás. 750 kilogrammos súlya elenyésző, felhajtható tőkesúlyával a merülés 1,8 méter, de szükség esetén ez 0,6 méterre csökkenthető. Teljesen szénszálas (karbon) hajó, amellyel legfeljebb hat fős legénység vitorlázhat, és négy fő számára biztosít alvási lehetőséget. A hajó teljesen hazai tervek alapján készült: a vezető tervező Déry Attila, formatervezője pedig Bendzsel Tamás.

Az első vonalak megrajzolásától a sablonok készítésen át az első hajó legyártásáig a fejlesztés teljes folyamata a Flaar Kft. műhelyében valósult meg, hazai partnerekkel együttműködve. A hajó sorozatgyártást a cég a most épülő tótvázsonyi telephelyén fogja folytatni.

A Flaar 24 innovatív megoldásai már itthon is felkeltették a szakma figyelmét. Az új modell első útja a Kékszalag vitorlásverseny volt, ahol előkelő helyen végzett, maga mögé utasítva a hasonló méretű hajók nagy részét.

__________________________________________

A német Yacht magazin által indított díj (European Yacht of the Year ) 2004 óta létezik, ma már 12 ország magazinjának szakújságírói alkotják a zsűrit. Gyakran a hajók Oscar-díjaként emlegetik.

A díj létrehozása óta a zsűri tagjai már több mint 40.000 tengeri mérföldet hajóztak együtt, hogy megtalálják a legjobb új hajókat – ez a páratlan tapasztalat biztosítja, hogy csak kipróbált és szigorúan tesztelt modellek kaphassák meg a hőn áhított trófeát.

Magyar hajót eddig egyetlen alkalommal jelöltek a díjra: 2018-ban szintén a Flaar Kft által fejlesztett Flaar M37 vitorlás a legjobb 3 közé jutott a speciális hajó kategóriában.

 

Forrás:
https://forbes.hu/a-jo-elet/flaar-hajo-siker/

Kép forrása:
https://www.yacht.de/