A szellemi tulajdon védelme
 

Új módszert fejlesztettek magyar kutatók a terhességi diabétesz korai kimutatására

A A A    Nyomtatható verzió

A terhességi cukorbetegség korai kimutatására a világon sehol nem állt rendelkezésre kellően pontos módszer, pedig lényeges időben felismerni a problémát, mert annak következményei két ember életét is befolyásolja. A magzat egész életére kiható változásokat eredményezhet, az édesanyánál pedig maradandó cukorbetegséghez és elhízáshoz is vezethet. 

 A Semmelweis és a Debreceni Egyetem munkatársainak a világon elsőként sikerült olyan paramétereket beazonosítaniuk, melyek segítségével közel 100%-os pontosággal megállapítható már az első trimeszter során, kinél alakul ki terhességi cukorbetegség. 

A Debreceni Egyetemen 2500 terhes nő adatait vizsgálva öt szteroidot találtak alkalmasnak, hogy már a terhesség legelején jelezzék az alig érzékelhető különbségeket. Az öt laborparaméter: a fruktózamin, a suPAR, a kortizol, a kortizon és deoxikortikoszteron.

Ezek vizsgálata azért hoz nagy változást, mert könnyen kimutathatóak és nem igényelnek olyan műszert, amivel egy átlagos labor ne rendelkezne.

A magyar szakemberek szeretnék szélesebb körben is elérhetővé tenni a szűrést, az orvosok már tervezik a felmenő rendszerben bevezetni azt a Semmelweisen gondozott kismamák számára.

 

___________________________

A terhességi cukorbetegség a várandósok több mint 10%-át érinti Magyarországon (világszinten ez az arány körülbelül 17%). Léteznek eljárások, melyek a magasabb kockázatot azonosítják, ám szűrőtesztként nem alkalmazhatók, mert érzékenységük, előrejelző képességük alacsony, nem költséghatékonyak, és beavatkozás sem kapcsolódik hozzájuk.

 

Forrás:

https://semmelweis.hu/mediasarok/2023/09/12/elsokent-fejlesztett-a-terhessegi-diabetesz-korai-kimutatasara-alkalmas-modszert-a-semmelweis-egyetem/

Kép forrása:

https://www.istockphoto.com/