A szellemi tulajdon védelme
 

Új kezdeményezés indult a Pécsi Tudományegyetemen az öröklődő rákbetegség kiszűrésére

A A A    Nyomtatható verzió

A daganatot okozó hibás géneket a betegek egy része családtagjaitól örökli, azaz akinek felmenői között volt rákbeteg, annak szervezetében nagyobb eséllyel alakul ki tumor.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Orvosi Genetikai Intézetének vezetője elmondta, hogy a daganatok tíz százaléka az örökletesek közé tartozik.  Utalhat öröklődő rákbetegségre, ha egyfajta daganattípus (pld. emlőrák, vastagbélrák) halmozottan fordul elő a családtagok között vagy ha nagyon fiatal életkorban jelentkezik rosszindulatú daganat, illetve amennyiben egy embernél több különálló elváltozás is van.

A Pécsi Tudományegyetemen célzottan kutatják a génhibát, folyamatosan szűri ki az örökletes rákbetegségben szenvedők családtagjait.  

Új kezdményezésük szerint az egész országból felkereshetik az egyetem onkológiai központját azok, akiknek családjában előfordult daganatos megbetegedés, és tartanak a rák öröklődésétől. A szakember szerint ha ki tudnak mutatni egy fokozott daganatkockázattal összefüggésbe hozható génhibát, akkor ezt a még egészséges családtagoknál célzottan kutathatják, és így megelőzhetik a betegség kialakulását.

 

Forrás:

https://www.origo.hu/tudomany/20230910-folyamatosan-szurik-az-orokletes-rakbetegsegben-szenvedok-csaladtagjait.html

Kép forrása:

https://mushi.hu/daganat/