A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar kutatók növényi illatanyaggal csapdáznák a címerespoloskát

A A A    Nyomtatható verzió

Magyar kutatók új illatanyagot találtak a címerespoloskák csapdázására. A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (ATK NÖVI) kutatói a közelmúltban a díszes káposztapoloskával (Eurydema ornata) végzett laboratóriumi és szabadföldi kutatásaik során egy eddig mások által még fel nem fedezett növényi illatanyagot találtak, amely közvetlenül az odorhoz csalogatja a kártevőket.

A felfedezés érdekessége, hogy a magyar kutatás szolgált elsőként eredményekkel az Eurydema fajok szabadföldi csalogatását illetően. Korábban már nemzetközi szinten is próbálkoztak nagyrészt szex- és aggregációs feromonokkal, de azok nem hozták meg a várt hatást. Az eddigi eredmények több faj esetében is azt mutatták, hogy az azonosított feromonvegyületek nem csalogatják közvetlenül az illatforráshoz a poloskákat, hanem azok csupán a közelben szállnak le, és utána más kommunikációs módszerrel kutatják fel és azonosítják a partnert. Számos faj egyedei a növényen keresztül terjedő rezgések segítségével találnak egymásra a párkeresés során.

Az egyedek illatanyaggal történő csapdázásának gyakorlati jelentősége, hogy az előrejelzésre és a monitoringra alkalmas környezetbarát növényvédelmi eszközök kifejlesztésének alapjául szolgálhat.

A magyar eredményeket összefoglaló tanulmány a Scientific Reports tudományos folyóiratban is megjelent.

 

Forrás:

https://www.origo.hu/tudomany/20230914-az-atk-kutatoinak-uj-eredmenye-alapjaul-szolgalhat-a-kartevo-cimerespoloska-elleni-kornyezetbarat.html

Kép forrása:

https://en.wikipedia.org/wiki/Eurydema_ornata