A szellemi tulajdon védelme
 

220 éves a Magyar Természettudományi Múzeum

A A A    Nyomtatható verzió

A napjainkban mintegy 12 milliós gyűjteménnyel rendelkező Magyar Természettudományi Múzeum új időszaki kiállítással ünnepli alapításának 220. évfordulóját.

A múzeum főigazgatója elmondta, hogy az intézmény a fennállása óta gyűjtött műtárgyakból és tudáskincsből összeállított, négy részből álló jubileumi tárlat bemutatja a felbecsülhetetlen értéket képviselő gyűjtemény gazdagságát, sokszínűségét, 220 éves történetét.

A kiállítás különlegessége, hogy az első világháború előtt a Természettudományi Múzeum otthonának tervezett, ám soha el nem készült, magyaros, szecessziós épület makettjét is kiállították, valamint 50 különleges, a 220 év kincsei című albumból válogatott fotókat is megtekintheti a közönség.

Az alkalmi kiállításon különleges tárgyak is helyet kaptak. A tárlat ismerteti a múzeum gyűjteményének kezdetben adományokon alapuló gyarapodásának folyamatát, valamint bemutatja a 19. század közepétől jellemzővé váló, Kárpát-medencéből egyebek mellett a Balkánra és Kis-Ázsiába kilépő múzeumi expedíciókat is. További érdekessége a gyűjteménynek, hogy egy indonéziai varánusz preparált példányát, valamint különleges lepke- és rovargyűjteményt is kiállítottak.

A tárlat 2023. november 03-áig látogatható.

_____________________________________________________________

A Magyar Természettudományi Múzeum 11,5 millió műtárgyával Közép-Európa egyik legnagyobb közgyűjteménye.Az intézmény az őszi-téli időszakban több, évszakhoz és tantervhez igazodó programmal, nyolc állandó és nyolc időszaki kiállítással, valamint 40 féle múzeumpedagógiai foglalkozással várja az óvodás és iskolás gyermekeket.

 

Források:

https://www.origo.hu/tudomany/20230914-a-magyar-termeszettudomanyi-muzeum-elmult-220-evet-bemutato-alkalmi-kiallitas-nyilt-az-intezmenyben.html#google_vignette

http://www.nhmus.hu/hu/programok/220-ev-kincsei

Kép forrása:

http://www.nhmus.hu/hu/programok/220-ev-kincsei