A szellemi tulajdon védelme
 

Különdíjat kapott egy debreceni diák az EU Fiatal tudósok versenyén

A A A    Nyomtatható verzió

Brüsszelben mérte össze tudását 37 ország legtehetségesebb fiatalja a 34. EU Fiatal Tudósok Versenyén, melyre a Magyarországot képviselő diákokat a Magyar Innovációs Szövetség delegálta.

Az Európa Bajnokság különdíját Laskai Szilveszter, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium diákja nyerte el, melyet az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) ajánlott fel. A fiatal pályázó egy vontatásra optimalizált SiC-MOSFET alapú invertert fejlesztett ki. Az inverter a prezentálhatóság érdekében 230 V-os hálózati feszültségről üzemel. Kiválóan alkalmazható, mint általános célú frekvenciaváltó. Az energiasűrűsége 60%-kal nagyobb, mint egy hasonló teljesítményű kereskedelmi forgalomban kapható frekvenciaváltónak. A SiC inverter – mint energiahatékonyságot növelő innovatív eszköz – egyik lehetséges válasza lehet a gazdasági és ökológiai környezet változásaival kapcsolatos kérdéseknek.

________________________________

Az Európa Unió által évente szervezett, legrangosabb tehetség-kutató verseny döntőjét, az EU Fiatal Tudósok Versenyére a világ 37 országából 65 ezer fiatal közül választották ki a döntőbe jutókat.

A döntőben Laskai Szilveszter mellett a békásmegyeri Veres Péter Gimnázium tanulója, Vida Ákos Gaming Accessibility című munkájával, valamint a tatabányai Bánki Donát Pech Antal Technikum frissen végzett diákjai, Óvári Ákos és Szőnyi Balázs Thermográfiai alapon működő vezetést támogató rendszer című munkájukkal vettek részt.

 

Források:

https://medicalonline.hu/kitekinto/cikk/magyar_fiatal_sikere_a_34__eu_fiatal_tudosok_versenyen
https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/09/17/kulondijat-nyert-a-fiatal-tudosok-versenyen-a-magyar-kozepiskolas-szilveszter-palyazata-amulatba-ejto

Kép forrása:

https://www.innoteka.hu/