A szellemi tulajdon védelme
 

A kóros fehérjék a jótékony folyamatokban is részt vesznek

A A A    Nyomtatható verzió

A sejtek belsejében az élet alapjául szolgáló fehérjék oldott formában vannak jelen. Oldhatóságuk térbeli szerkezetükkel van kapcsolatban: ha a térszerkezet megváltozik, a fehérje félretekeredik, emiatt oldhatósága is leromlik. Ilyen térszerkezeti változás a fehérje amiloiddá alakulása, ami előjele vagy oka lehet olyan betegségek kialakulásának, mint az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór.

A Perczel András vezette ELTE-ELKH Fehérjemodellező Kutatócsoportjának felfedezése segítségével sikerült megérteni, hogy a hormonfehérjék egyedi térszerkezeti és raktározási tulajdonságaikat váltogatva hogyan szabályozzák szervezetünk egészének folyamatait.

Kutatásuk fő célja, hogy jobban megértsék a fehérjék térszerkezetét befolyásoló tényezőket, amelyek miatt az amiloid jellegű fehérjelerakódások kialakulhatnak. Eredményeik rávilágítanak arra, hogy a hormonok egy ősi, evolúciósan konzervált aminosavsorrendje az, amely elsődlegesen a receptor kötődésért felelős, de a molekulák összeragadását, vagyis amiloid-szerű rostokká formálódását is katalizálja.

A beszámoló szerint az ELTE kutatói által is vizsgált glükagon-szerű peptidek szintetikus származékai hatékonyan alkalmazhatóak a kettes típusú cukorbetegség kezelésében, sőt ezek a molekulák az első klinikailag is hatásosnak bizonyuló testtömeg csökkentő olyan gyógyszerek, amelyek jótékonyan hatnak a kardiovaszkuláris rendszerünkre is.

A magyar kutatócsoport a Nature Communicatons című folyóiratban publikálta legfrissebb kutatási eredményeit.

 

Források:

https://webradio.hu/hirek/it-tudomany/a-hatekony-hormontarolas-eddig-ismeretlen-folyamatat-fedeztek-fel-az-elte-kemikusai

https://www.hazipatika.com/eletmod/tudomanyos_erdekessegek/cikkek/feherjek-amelyek-betegsegeket-okoznak

Kép forrása:

https://ttk.elte.hu/content/