A szellemi tulajdon védelme
 

Fertőbozon létesült a világ első mágnesesen árnyékolt laboratóriuma

A A A    Nyomtatható verzió

Világviszonylatban is ritkaságnak számít a Fertőbozon létesűlt mágnesesen árnyékolt laboratórium, amelyet a Hun-Ren Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet és a Hun-Ren Wigner Fizikai Kutatóközpont hozott létre azzal az elsődleges céllal, hogy a földi mágneses tér ellensúlyozásával és a maradék tér hatékony csillapításával a bolygóközi térben jellemző mágneses környezetet valósítsanak meg.

Az új létesítmény lehetőséget biztosít a hazánkban eddig megvalósíthatatlan geofizikai, űrkutatási, kőzettani, metallurgiai, biológiai és orvostudományi kutatások és alkalmazások elvégzésére.

A laboratórium elhelyezkedése biztosítja a lehetséges maximális elektromágneses zavarmentességet, hiszen a Széchenyi István Geofizikai Obszervatórium a Fertő-Hanság Nemzeti Park ölelésében, vastag üledékes kőzetrétegek tetején, geofizikailag nagyon csendes környezetben fekszik.

A laboratórium speciális technológiával megvalósított fogadóépületében semmilyen mágneses anyag sem található, a földi mágneses tér elsődleges árnyékolását a falaiba épített hatalmas tekercsek végzik. 

A Laboratórium elkészültével egy új, világszínvonalú kutatási infrastruktúra vált elérhetővé a magyar kutatók számára, mely lehetőség megkönnyíti hazánk számára a nemzetközi kutatási projektekben való részvételt is.

 

Forrás:

https://www.technokrata.hu/tudomany/2023/09/06/magyar-magnesesen-arnyekolt-laboratorium/

Kép forrása:

https://wigner.hu/hu/celegyenesbe-fordult-magneses-nullter-laboratorium-epitese