A szellemi tulajdon védelme
 

Nemzetközi dizájn díjat nyert egy magyar találmány

A A A    Nyomtatható verzió

Két fiatal magyar startupper, Palánki Dávid és Schaffhauser Sámuel Shrooly nevű gombatermesztésre alkalmas okoseszközük rangos nemzetközi díjat tudhat magáénak, koncepciótervezés kategóriában elnyerték a formatervezés Oscar-díjának számító Red Dot Design Award-ot.

Az otthoni gombatermesztésre megoldást nyújtó Shrooly  kiváltja  a pincében, garázsban tárolható  zsákos gomba termőzsákokat.  A készítők szerint automatizált találmányuk a kezdő és a tapasztalt gombatermesztők számára egyaránt alkalmas lehet.

12-féle ehető és egészségmegőrző hatású termesztőközeget (ún. podot) árulnak hozzá, de a kísérletező kedvű felhasználók a saját gombakultúrájukat is használhatják. A gomba fajtájától függően 7-10 nap alatt hoz termést, egy pod akár két-három alkalommal is felhasználható. 

Az okoseszköz kis helyen biztosítja a gomba növekedéséhez szükséges mikroklímát, beleértve a vízellátást, a párát, a hőmérsékletet és a fényt.

A felhasználóknak mindössze annyi dolguk van, hogy betegyék a termesztőközeget (az ún. podot) az eszközbe és a Shrooly mobil applikációján beállítsák a termesztési feltételeket.

Hogyan működik a shrooly? Kiderül az alábbi oldalon megtekinthető kisfilmből: https://shrooly.com/

 

Források:

https://firstclass.hu/life/2023/11/06/rangos-dijat-nyert-egy-zsenialis-magyar-talalmany/?fbclid=IwAR2j_Hdfzs_TMk9mqY5YO5J0rnbddBMgGJaQjQBEj6lt3pE9m9Utimd8dkc

https://shrooly.com/

Kép forrása:

https://shrooly.com/