A szellemi tulajdon védelme
 

Multirezisztens baktériumok és Covid elleni hatóanyag magyar kutatóktól

A A A    Nyomtatható verzió

Világszerte egyre nagyobb számban jelennek meg az úgynevezett szuperbaktériumok, a hagyományos antibiotikumoknak ellenálló, multirezisztens kórokozók, melyek főleg kórházakban, bentlakásos ápolási intézményekben, elsősorban a legyengült immunrendszerrel rendelkező betegeket támadják meg.

Bakai-Bereczki Ilona, a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar (DE GYTK) docense által vezetett kutatócsoport megtalálta a megoldást az antibiotikumok hatékonyáságnak növelésére.

Nagyon jó, koronavírus-ellenes hatású teikoplanin származékokat sikerült előállítaniuk, amiknek az antibakteriális hatása is kitűnőnek bizonyult rezisztens baktériumokkal szemben is. Az új szerek hatékonyságát és hatásmechanizmusát több magyar és külföldi kutatóhellyel együttműködve is vizsgálták és igazolták.

Ahhoz, hogy gyógyszer váljék belőlük még 10-15 év sikeres kutatásra lesz szükség.  

A magyar szakemberek kutatási tapasztalatikról, eredményeikről egy elismert nemzetközi tudományos lapban a Scientific Reportsban is beszámoltak.

 

_____________________________________________________________

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) fenyegetésként tekint az antibiotikum-rezisztenciára, és aggódik, hogy a világ olyan korszak felé tart, amelyben a gyakori fertőzések újra halálos áldozatokat fognak szedni.

Források:

https://hirek.unideb.hu/uj-hatoanyagok-szuperbakteriumok-es-covid-ellen

 

Kép forrása:

https://hirek.unideb.hu/uj-hatoanyagok-szuperbakteriumok-es-covid-ellen