A szellemi tulajdon védelme
 

Az idős korosztályt érintő súlyosabb betegségeket kutatják Szegeden

A A A    Nyomtatható verzió

Az öregedő társadalom nem csak Magyarország problémája - a fejlett országokat már most is, hosszú távon pedig az egész világot érinti, így gyorsan fejlődő kutatási területnek számít, amely mögött egyre szorosabb nemzetközi együttműködés épül fel.

A szegedi inkubátorházban helyet foglaló Magyar Molekuláris Biológiai Kiválósági Központ (HCEMM) az egészséges öregedéssel kapcsolatos kutatás-fejlesztésen dolgozik.

A nem fertőző öregedéssel összefüggő betegségekkel kapcsolatban három kutatási pillér került kialakításra (immungyulladásos, anyagcsere- és szív- és érrendszeri betegségek, valamint genomiális instabilitás és rák). Emellett 2021-ben létrejön a fertőző betegségekhez (társbetegségekhez) kapcsolódó negyedik pillér is.

A kutatók célja nem csak a hatékonyabb gyógymódok, hanem a pontosabb, érzékenyebb diagnosztikai eljárások fejlesztése is. Ez utóbbi különösen fontos, mert az új terápiák, gyógyszerek kifejlesztése gyakran 10-15 évig tart, de a diagnosztikai eljárások engedélyezése gyorsabban zajlik, és egyes területeken, így a daganatos betegségek esetén is, a korai, pontos észlelés hatalmas lökést adhat a már meglévő terápiák sikerének.

A HCEMM kutatóintézet a nemzetközi tudományos közösséggel együttműködve a legmodernebb lehetőségeket biztosítja a kutatói számára. Az intézet számára központi fontosságú, hogy a kötelékében dolgozó kutatók rendelkezésére álljanak mindazok a lehetőségek, amelyek egy nyugat-európai vagy amerikai kutatóközpontban elérhetőek lennének. 

 

Források:

https://hvg.hu/pr_cikkek/20231117_Az_oregedo_tarsadalom_problemait_kutatjak_Szegeden
https://www.hcemm.eu/

Kép forrása:

https://www.hcemm.eu/