A szellemi tulajdon védelme
 

A diabéteszes betegek lehetnek a legérzékenyebbek a légköri változásokra

A A A    Nyomtatható verzió

A kardiometeorológia mint új tudományterület azt vizsgálja, hogy a szív- és érrendszeri betegségek számát hogyan emelik a légköri paraméterek és a klímaváltozás. Mindemellett olyan prevenciós stratégiák kidolgozásával is foglalkozik, melyek megelőzhetik a szív- és érrendszeri rizikófaktorokat jelentő környezeti tényezők negatív hatásait. 

Az éghajlatváltozás kardiovaszkuláris betegségekre gyakorolt hatását több éve vizsgálják a Semmelweis Egyetemen. A kutatók egy speciális matematikai módszer segítségével vetették össze az akut szív- és érrendszeri betegséggel kórházba kerültek számát, a betegek életkorát, nemét és egyéb, szív- és érrendszeri problémákra hajlamosító rizikótényezőit (például magas vérnyomás, cukorbetegség, korábbi szív- és érrendszeri megbetegedések), illetve a vizsgált ötéves periódus meteorológiai és légszennyezettségi adatait napi lebontásban.

Friss kutatásuk szerint a diabéteszesek, az 55 évnél idősebbek és a férfiak a legérzékenyebbek a szív- és érrendszeri betegségeket kiváltó légköri jelenségek változásaira.

A magyar kutatók célja egy olyan komplex egészségügyi riasztási rendszer kiépítése,  melyben a várható időjárás alapján a legkiszolgáltatottabb betegcsoportok és a kórházak ellátórendszere is fel tud készülni egy esetleges egészségügyi veszélyhelyzetre, a szív- és érrendszeri betegek megnövekedett számára - mondta el az Indexnek tett nyilatkozatában Boussoussou Nora, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának kutatója, a kardiometeorológia megalkotója.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak az extrém időjárási körülmények, a hőhullámok, a viharok, a légköri frontok, az áradások, és jelenleg 3,6 billió ember van közvetlenül kitéve a globális felmelegedés következményeinek. Előrejelzésük alapján 2030 és 2050 között évente 250 ezerrel emelkedhet az éghajlatváltozásból adódó halálozások (például szív- és érrendszeri megbetegedések, alultápláltság, fertőző betegségek) száma világszerte.

Forrás:

https://index.hu/belfold/2023/12/05/sziv-valtozas-eghajlat-kardiometeorologia-semmelweis-egyetem/

Kép forrása:

https://medicoverkorhaz.hu/blog/sziv-es-errendszeri-betegsegek/