A szellemi tulajdon védelme
 

Átadták az idei Gábor Dénes-díjakat

A A A    Nyomtatható verzió

Ez évben immár 35. alkalommal került átadásra a NOVOFER Alapítvány által 1989-ben létrehozott GÁBOR DÉNES-díj.

A Díj, melyet évente általában heten nyerhetnek el, a műszaki-szellemi alkotások, a mérnöki munka és a technológiai fejlesztés együttesén alapuló innovációban megszületett kiemelkedő teljesítményeket ismeri el. 

Az ünnepségen Gábor Dénes-életműdíjat kapott Biacs Péter Ákos, vegyészmérnök, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem professzor emeritusa a magyar agrár- és élettudomány területén kidolgozott és szabadalommal védett eljárásairért.

Gábor Dénes-díjban részesült Bayer Gábor villamosmérnök, a 77 Elektronika Műszeripari Kft. fejlesztési igazgatója a hazai orvosi műszeripar és labordiagnosztika területén elért feltalálói, mérnöki fejlesztői és vezetői eredményeiért; Bogsch Erik biológus, a Richter Gedeon Nyrt. biotechnológiai üzletágának igazgatója az első hazai bioszimiláris készítmény – az osteoporosis kezelésében sikeres Terrosa – kidolgozásában és bevezetésében való vezetői szerepéért; Ferdinandy Péter kutatóorvos professzor, a Semmelweis Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese az iszkémiás szívbetegség kutatásában és kardioprotektív terápiák fejlesztésében elért úttörő eredményeiért.

Szintén Gábor Dénes-díjat vehetett át Nádudvari György mérnök-fizikus, a Semilab Félvezető Fizikai Laboratórium Zrt. részlegvezetője a félvezető alapanyagok és napelemcellák gyártásközi ellenőrzésére alkalmas fotolumineszcencia és infravörös leképezésen alapuló eljárások fejlesztéséért; Németh András gépészmérnök, a AQ ANTON Kft. ügyvezető igazgatója a gépgyártásban vezetőként meghonosított egyedi technológiákért és fejlett gyártási folyamatokért; valamint Szászi István járműmérnök, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban az autóipar, mobilitás és az elektronika területén kiemelkedő innovatív ipari fejlesztési programok sikeres koordinálásáért.

A kuratórium döntése alapján In Memoriam Gábor Dénes elismerésben részesült Kasza Magdolna, grafikus, Pénzjegynyomda Zrt. kreatív és termékfejlesztési referense. Gábor Dénes-emlékgyűrű elismerésben részesült Darvas Ferenc, a ThalesNano Zrt., az InnoStudio Zrt. ügyvezető elnöke a Gábor Dénes-díjasok Klubjának sok éves szervezéséért és támogatásáért.     A Gábor Dénes tudományos diákköri ösztöndíjban idén Vajtai Lili, a BME TTK Fizika Tanszék, valamint Czibere Balázs, a BME KJK Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék hallgatója részesült. Átadtak számos egyetemi és középiskolai ösztöndíj elismerést is.

 

Forrás:
https://kormany.hu/hirek/atadtak-a-2023-as-gabor-denes-dijakat

Kép forrása:

https://www.energiainfo.hu/atadtak_a_gabor_denes_dijakat-28842/