A szellemi tulajdon védelme
 

Újfajta betontermékeket gyárt vörösiszap maradványból egy magyar cég

A A A    Nyomtatható verzió

Egy öttagú magyar konzorcium - Golder Zrt., Geovol Kft., Martin Metals Kft. – illetve a Bay Zoltán Nonprofit Kft., és a Pannon Egyetem az ajkai tározókban lerakott vörösiszapban található ásványi nyersanyagok kinyerési lehetőségeit kutatta, mintegy ötévnyi kutatómunkával új technológiát fejlesztett ki a bauxitmaradvány (vörösiszap) újrahasznosítására.

A Martin Metals Kft., mint a másodnyersanyagok újrahasznosításával foglakozó egyik legnagyobb magyar cég idén szeptemberben megkezdte a vörösiszap betonadalékként történő hasznosítását. A vörösiszap felhasználásával készült friss beton teljesen megfelel az előírt szabványoknak. Az adalékanyag jelentősen javítja és növeli a beton élettartalmát, illetve kiváltható vele a kavics valamint a homok mintegy harminc százaléka. A betontermékekkel az építőipar területén igyekeznek piacot szerezni, de először el kell fogadtatni a vevőkkel a termék terrakotta színét.

Jelenleg mintegy évi nyolcezer tonna bauxitmaradvány feldolgozására van engedélyük, de ezt bővíteni szeretnék.

A vörösiszapból ezenkívül értékes ritkafémek is kinyerhetők, mint a titán vagy a szkandium és felhasználható kerámiai- és kötőanyagipari termékek előállítására is. A Pannon Egyetem laboratóriumi vizsgálati a vörösiszap termésnövelő hatásait vizsgálták, így azt a talajminőség javítására is fel lehet használni.

Forrás:

https://agrotrend.hu/innovacio/technologia/epitoanyag-keszul-vorosiszapbol/

Kép forrása:

https://www.vilaglex.hu/Lexikon/Html/Bauxit_.htm