A szellemi tulajdon védelme
 

Okos zebra segíti a gyalogosokat

A A A    Nyomtatható verzió

A magyar fejlesztésű  SafeCross® okoszebra  rendszer magyarország gyalogátkelőhelyeit teszi biztonságosabbá. Közel 250  intelligens átkelő működik országszerte a gyalogosok védelmében.

Az okoszebra célja, hogy az adott átkelőhelynél a járművezetők mindig észleljék a gyalogosátkelést.

Az okoszebra egy olyan közlekedésbiztonsági rendszer, amely az útburkolatban elhelyezett aktív LED prizmák segítségével a zebrára lépő járókelőre hívja fel a figyelmet

Az intelligens gyalogátkelőhely már az útpadka elérése előtt érzékeli a járókelő áthaladási szándékát, és mindkét irányból villogó, úttestbe épített fényjelzők segítségével figyelmezteti az úton közlekedőket, hogy hamarosan lassítaniuk kell. A speciális eszközből érkező fényjelzés éjszakai körülmények között akár 800 méteres távolságból is észlelhetővé teszi a gyalogosok áthaladási szándékát, de napfényes időben is elősegíti, hogy a sofőr idejében felkészülhessen elsőbbségadási kötelezettségére.

Mérések szerint, ahol már telepítették a Pearl Enterprises Kft. saját fejlesztésű SafeCross® rendszerét, az autósok megállási hajlandósága nagyságrendekkel (55%-ról 76%-ra) növekedett.  Az okoszebrává alakított gyalogátkelőkön az első rendszer telepítése óta (2016) egyetlen baleset sem történt.

A zebra működése az alábbi linken megtekinthető:
https://youtu.be/GvpufC85Y7M

 

Forrás:
https://solarway.hu/safecross-okoszebra/

Kép forrása:

https://www.facebook.com/okoszebra/