A szellemi tulajdon védelme
 

December 16. a Magyar Építészet Napja

A A A    Nyomtatható verzió

A Parlament támogatja és szorgalmazza a haladó szellemű, magas esztétikai értéket képviselő nemzeti építészet kiteljesedését, amely természeti és épített örökségünket egyaránt őrzi és gyarapítja; amely megkülönböztet, de össze is kapcsol az európai építészeti hagyománnyal; és amely életünk kulturális lenyomatát adja, ezáltal formálja azonosságtudatunkat, erősíti nemzeti összetartozásunkat.

Az Országgyűlés idei, őszi döntését követően a Magyar Építészet Napját első alkalommal Kós Károly születésének 140. évfordulóján, 2023. december 16-án ünnepelhettük meg.

Kós Károly a magyar építészet egyik legjelentősebb hatású alkotója, aki ezen tevékenysége mentén nem csak gazdag építészeti, de irodalmi emléket is hagyott hátra maga után. Nevéhez fűződött Kolozsvárott Mátyás király szülőházának részbeni restaurálása, de még az I. világháború előtt a Fővárosi Állat- és Növénykert több pavilonját is ő építette. Egyébként Kós Károly hosszú élete (1883-1977) végig ápolta az erdélyi, és ezen belül a székely építészeti hagyományokat is.

Az idei évtől, december 16-án kerültek átadásra az állami építészeti díjak és új elismerésként a Kós Károly-díj is, mint az építész szakma legnagyobb elismerése.

A műemlékvédelem területén végzett kimagasló szakmai tevékenység elismeréseként a Forster Gyula-díjat Besey László vehette át. Kimagasló egyéni tájépítészeti alkotói, oktatói és szakpolitikai-szemléletformáló tevékenysége elismeréséül, életműdíjként Mőcsényi Mihály-díjban Vincze Attila részesült.
A Pro Architectura díjat idén Hegedüs Csilla, Bődi Imre, Frikker Zsolt, Major Zoltán, Müllner Péter, Getto Tamás és Sztranyák Gergely vehette át. A kimagasló egyéni - önállóan tervezett építészeti alkotásokra vonatkozó - építészeti alkotói, oktatói tevékenység elismeréséül, életműdíjként Ybl Miklós-díjban idén Bordás Péter, Dénes György és Krähling János részesült.

 

Forrás:

https://www.beol.hu/hazai-kultura/2023/12/novak-katalin-kepesek-vagyunk-vilagszinvonalon-de-sajatosan-magyart-alkotni

Kép forrása:

https://kronika.hu/