A szellemi tulajdon védelme
 

A dohányfüst visszafordíthatatlanul károsíthatja a hasnyálmirigyet

A A A    Nyomtatható verzió

A dohányzás és a hasnyálmirigy betegség közötti összefüggés pontosabb feltárásához a Semmelweis Egyetem és a Szegedi, valamint a Pécsi Tudományegyetem kutatói egy fehérje, a cisztás fibrózis transzmembrán konduktancia regulátor (CFTR) működését vizsgálták, mivel ennek aktivitása a hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő betegeknél megváltozik.

A CFTR működésének értékeléséhez a kutatók egészséges és krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban (CP) szenvedő betegek (dohányzók és nem dohányzók) verejtékének kloridtartalmát vizsgálták.

Mind az egészséges, mind a beteg dohányosok izzadtságmintáiban magasabb volt a kloridkoncentráció a nemdohányzókhoz képest, ami a dohányzás hatására lecsökkent CFTR-működésre utal.

Emellett mérték a vérben található nehézfémeket és a szövetek kadmium-koncentrációját is.
A dohányosok vérének kadmium- és higanytartalma, a hasnyálmirigy-szövet kadmiumszintje szintén emelkedett értékeket mutatott a nem dohányzó résztvevőkkel összevetve.

 A kutatás eredménye szerint a dohányzás okozta (sejtszintű) károsodás nem visszafordítható. „A dohányban található nehézfémek irreverzibilisen lerakódnak a pankreászban, ahol folyamatos gyulladást tartanak fenn – olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján.

 

Forrás:
https://semmelweis.hu/mediasarok/2023/12/18/uj-kutatas-igazolja-a-dohanyfust-visszafordithatatlanul-karosithatja-a-hasnyalmirigyet/

Kép forrása:

https://www.pexels.com/search/smoking/