A szellemi tulajdon védelme
 

Teller Ede (1908-2003)

A A A    Nyomtatható verzió

Teller Ede 1908. január 15-én született Budapesten, tehetős zsidó polgári családban.
1918-ban kezdte el gimnáziumi tanulmányait a híres Trefort utcai gimnáziumban.

Érettségi után a budapesti műszaki egyetemre iratkozott be, a vegyészmérnöki karra. Tanulmányait aztán a németországi Karlsruhe műszaki egyetemén folytatta diplomájának megszerzéséig. Innen Münchenbe vezetett az útja, ahol a híres Arthur Sommerfeld mellett tanult fizikát, és itt érte egy szerencsétlen közlekedési baleset, amely során egyik lábfejét elvesztette. Hatalmas akaraterővel lett úrrá a baleset okozta traumán, és Lipcsében folyatta tanulmányait az egyetem elméleti fizikai tanszékén, a frissen kinevezett professzor, Werner Heisenberg, a későbbi Nobel-díjas vezetése alatt.

Az akkor tudományos nagyhatalom Németországban számos későbbi híres tudóssal ismerkedett meg és kötött barátságot. A nácik uralomra jutása után Koppenhágába került, ahol Niels Bohr intézetében folytatta kutatásait, és itt ismerte meg a Szentpétervárról emigrált kiemelkedő orosz fizikust, George Gamowot.  Neki köszönhető, hogy Teller 1935-ben kijutott az Egyesült Államokba, és a főváros jó hírű George Washington Egyetemén professzori állást kapott Gamow munkatársaként.

Teller 1934-ben kötött házasságot  a nála két évvel fiatalabb Harkányi Mária Augusztával, akivel 66 évig annak haláláig élt boldog és harmonikus házasságban. Házasságukból két gyermek született, Paul és Wendy.

1941-ben nyerték el az amerikai állampolgárságot, és 1942-ben Szilárd Leó ösztönzésére csatlakozott a Manhattan-tervhez, amelynek keretében Robert Oppenheimer vezetése alatt részt vett az atombomba létrehozásában, Los Alamosban.

Teller Ede sokoldalú tudós volt, a fizika számos területén alkotott maradandót, bár  kissé igazságtalanul  neve hallatán mindenkinek a hidrogénbomba atyja elnevezés jut eszébe. Ő maga legnagyobb teljesítményének a Lawrence Livermore Laboratórium létrehozását tartja, amely 1952 óta Los Alamos mellett a második nagy fegyverkutató laboratórium. A tudományos munkásság mellett életét a diktatúrától való állandó félelem töltötte be, ezért kezdeményezte újabb és újabb elrettentő fegyverek megtervezését; úgy vélte, hogy ezzel is védeni tudja a békét. Ilyen projekt volt a csillagháborús program néven emlegetett védelmi rendszer a Reagen-adminisztráció alatt, amely azonban érdektelenség hiányában lassan elenyészett.

Teller Ede élete végéig megmaradt magyarnak és optimistának, mert ahogy sokat idézett híres mondásában kifejtette: „A pesszimista olyan ember, akinek mindig igaza van, de soha sincs öröme benne”.

Hosszú és tartalmas élet után, 95 évesen, 2003. szeptember 9-én, a kaliforniai Stanfordban halt meg. Ma egy csepeli utca és egy nagybánhegyesi általános iskola mellett egy 1989-ben felfedezett kisbolygó, az „5006 Teller” viseli a nevét.

Források:
https://www.termvil.hu/archiv/fizika_eve/tortenet/fiztort/bencze.html

https://hirado.hu/extra/tudomany-high-tech/cikk/2024/01/15/marslakonak-tartottak-es-kisbolygot-is-elneveztek-teller-ederol-a-hidrogenbomba-atyjarol

Kép forrása:
https://moly.hu/enciklopedia/teller-ede