A szellemi tulajdon védelme
 

Egy szerv két életet mentett meg

A A A    Nyomtatható verzió

A Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikáján egy magyar donorszerv kettéosztásával hajtották végre két személy májtranszplantációját.

A donor kisebbik részét egy beteg kisgyermekbe ültették be, a nagyobb részét pedig egy 35 éves májdaganatban szenvedő fiatal férfi kapta meg.

A fiatal férfi már az operáció után röviddel osztályra került, és kéthetes lábadozást követően engedték haza. A kisgyermeket további megfigyelésre a Gyermekgyógyászati Klinikára szállították, ahonnan hamarosan hazaengedik.

A Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika csapata január 3-án egy újabb, hasonló májátültetést is végrehajtott, egy 20 hónapos májvéna elzáródásban szenvedő kisfiú, és egy Hepatitis B-vírus fertőzött felnőtt férfi életét megmentve.

___________________________________________________________

A máj rendkívül nagy regenerálódási képességgel rendelkezik. Mégis bizonyos körülmények között a máj visszavonhatatlanul károsodik. Ennek oka lehet veleszületett rendellenesség, túlzott alkohol vagy gyógyszerfogyasztás, daganatos betegség, vagy májgyulladást okozó vírusok. A máj zsugorodása (szaknyelven: cirrhozis) alakulhat ki, mely igen súlyos szövődményekhez vezet.

Gyakran az egyetlen lehetőség ilyenkor a megbetegedett máj eltávolítása és egy új, működő májjal történő helyettesítése.

Szerte a világon naponta súlyos betegek százai esnek át szervátültetésen, mely a beteg szerv kicserélése lévén egy egészségesebb, aktív élet lehetőségét teremti meg számukra

Mára a betegek több mint 90%-a él az első év végén, köszönhetően az gyógyszeres – úgynevezett immunszupresszív – kezelés és a sebészi technika fejlődésének.

 

Források:

https://semmelweis.hu/hirek/2024/01/11/egy-maj-ket-eletet-mentett-meg-a-semmelweis-egyetemen/?fbclid=IwAR2vVy69ng7E4ZOU_2bLuSnSB0pPtCZenBuLaKDjrs1IhEuXem1QullI9MI

https://semmelweis.hu/sebeszet/szervatultetes/a-majatultetesrol/

Kép forrása:

https://trappancs.hu/