A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar kutatók új zöldalga törzset azonosítottak

A A A    Nyomtatható verzió

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) munkatársai egy új zöldalga törzset (Parachlorella kessleri MACC-38) azonosítottak, amely körülbelül tízszer magasabb áramtermeléssel rendelkezik, mint az irodalomban eddig ismertetett algafajok.

 A MACC-38 áramtermelése elsősorban fotoszintetikus eredetű, és az algasejtek a folyamat során megőrzik életképességüket. A MACC-38 törzs alkalmazásával jelentősen növelhető lesz a bio-fotovoltaikus (BPV-eszközök) hatékonysága, ami által a fosszilis energiaforrások egy negatív karbonlábnyommal rendelkező, igen ígéretes „zöld” alternatívájává válhatnak.

Kutatásuk eredményeit a HUN-REN SZBK munkatársai a Bioresource Technology című folyóiratban ismertették.

 

________________________________________________________

A növényi és állati életformák megjelenését a Földön a fotoszintetikus fényenergia-átalakítás tette lehetővé. A fotoszintetizáló fajok szerves anyagokat és oxigént termelnek a napfény energiájának segítségével, valamint szén-dioxid és víz felhasználásával. A fotoszintetizáló mikroalgák elektromos áram termelésre is képesek az úgynevezett bio-fotovoltaikus (BVP) eszközök alkotójaként, amelyek ígéretes potenciális megújuló energiaforrások.

 

Forrás:

https://hirado.hu/extra/tudomany-high-tech/cikk/2024/01/12/zoldalgak-aramtermelo-kepesseget-vizsgaltak-szegedi-kutatok

Kép forrása:

https://www.mdpi.com/