A szellemi tulajdon védelme
 

Egy eddig ismeretlen, fiatal csillagot fedeztek fel magyar kutatók

A A A    Nyomtatható verzió

Varga József, a HUN-REN CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet munkatársának a vezetésével, holland, francia, és német intézetekben dolgozó kutatók részvételével a Naphoz hasonló fiatal csillagot (HD 144432 jelű) fedeztek fel viszonylag közel a Földhöz, 500 fényév távolságra.

Most, első alkalommal a szakemberek egy háromgyűrűs szerkezetet észleltek a csillag belső bolygóképző korongjának bolygókertjében.

Azért fontosak ezek a gyűrűk, mert a legtöbb esetben a Naprendszeren kívüli bolygók (exobolygók) túl kicsik és halványak ahhoz, hogy közvetlenül megfigyeljék azokat. De a kellően nagy tömegű bolygók, ha már létrejöttek egy fiatal csillag körüli korongban, réseket nyitnak a pályájuk mentén, mivel a gyűrűk között akár Jupiter-tömegű bolygók is rejtőzhetnek.

A kutatók a korongban lévő por anyagösszetételét is megvizsgálták. Ebben olyan kémiai elemeket találtak, amelyek a Föld leggyakoribb építőelemei közé tartoznak: magnéziumot, szilíciumot, oxigént. Ezek mellett vas jelenlétére utaló jeleket is találtak.

„Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a Föld és a Naprendszer többi kőzetbolygójának kémiai összetétele nem kivételes, hanem meglehetősen gyakori lehet galaxisunkban" – mutattak rá a csillagászok.

 

Forrás:
https://www.origo.hu/tudomany/20240109-a-naphoz-hasonlo-fiatal-csillagot-terkepezett-fel-egy-magyar-vezetesu-nemzetkozi-kutatocsoport.html

Kép forrása:

https://www.origo.hu/tudomany/20240109-a-naphoz-hasonlo-fiatal-csillagot-terkepezett-fel-egy-magyar-vezetesu-nemzetkozi-kutatocsoport.html