A szellemi tulajdon védelme
 

Fókuszban a közönséges bükk

A A A    Nyomtatható verzió

Az Országos Erdészeti Egyesület 1996 óta választja meg az Év fáját. A mozgalom célja az adott őshonos fafajjal kapcsolatos figyelemfelhívás, ismeretterjesztés, mind az erdész szakemberek, mind a nagyközönség számára.  A hazai erdők jól ismert fáját a közönséges bükköt (Fagus sylvatica) választották a 2024. év fájává.  A második helyen a rezgőnyár (Populus tremula), míg a harmadik helyen a kecskefűz (Salix caprea) végzett.

A közönséges bükk akár 40 m magasra is megnőhet, törzse egyenes, hengeres. Kérge sima, szürke, levelei elliptikusak, bőrszerűek. A bükk későn lombosodik, de akkor igen mély árnyékot ad. Jellemzően közép-európai faj; a Kelet-európai-síkság és a legészakibb részek kivételével egész Európában előfordul. Hazánkban 600 m felett erdőalkotó, a hűvösebb és csapadékosabb éghajlatot és a meszes talajt kedveli.

Jó egy évszázaddal ezelőtt bükköt csak faszénégetésre, hamuzsírfőzésre használták, azóta a faipar fontos nyersanyaga. A klímaváltozás miatt az egyik legveszélyeztetettebb állományalkotó fafajunk.

 

Forrás:

https://termeszeti.hu/2024-ben-a-kozonseges-bukk-lesz-az-ev-faja/

Kép forrása:

https://citygreen.hu/kozonseges-bukk-pompas-koronajaval-es-oszi-lombszinevel-diszit/