A szellemi tulajdon védelme
 

Algákkal segíthetik a krónikus bélgyulladás kezelést

A A A    Nyomtatható verzió

Az Algae4IBD projektben 11 ország 21 kutatóintézete és vállalata fogott össze, hogy különböző szakterületeken szerzett tudásukat ötvözve segítséget nyújtsanak a krónikus bélgyulladásban szenvedő betegeknek. 

Ughy Bettina, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa és csoportja egy korábbi projekt kapcsán, hazai, természetes vizekből gyűjtött mikroalgakultúra-gyűjteménnyel rendelkezik. A konzorciumban a szegedi kutatók feladatai közé tartozik az algatermelés optimalizálása, a hatóanyag-tartalom fokozása. Be kell azonosítaniuk a megfelelő algafajokat, majd ezután optimalizálni a tenyésztési körülményeket, és végül ezek - a többi közt a fényintenzitás és sótartalom - megváltoztatásával javítani a hatóanyag-tartalmon.

Mivel az algák speciális bioaktív molekulák termelésére képesek, így ígéretes forrást jelentenek az új gyógyászati szerek keresése során. Az Európai Unió Horizont 2020 programjának támogatásával a konzorcium négy éven keresztül vizsgálja az ismert vagy újonnan izolált algákat fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, prebiotikus vagy antibiotikus hatású vegyületeket keresve.

 

Forrás:

https://infostart.hu/tudomany/2024/01/20/algakkal-a-belgyulladas-ellen-specialis-bioaktiv-molekulakra-leltek-magyar-tudosok

Kép forrása:

https://www.shutterstock.com/hu/search/biotechnology