A szellemi tulajdon védelme
 

Az Év Vadvirága szavazás győztese a fehér tündérrózsa lett

A A A    Nyomtatható verzió

A Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület és a Magyar Biológiai Társaság által meghirdetett online szavazáson a fehér tündérrózsát választották meg az Év Vadvirágának 2024-ben.

Magyarországon 2011-ben indult Év Vadvirága mozgalom részeként minden évben kiválasztanak egy figyelemre érdemes növényt.  A kezdeményezés célja, hogy a nagyközönség jobban megismerje a hazánkban élő ritka vagy ritkulóban levő növényfajokat, a védelmüket és a hozzájuk kötődő problémákat - közölte a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

A tündérrózsa hazánkban leggyakrabban a Tisza és a Dráva völgyében, a Kisalföldön találkozhatunk vele, illetve elszórtan, a Középhegység kivételével az ország nagy részén előfordul. Európában általánosan elterjedt, csak az Ibériai-félszigeten és Észak-Európában ritka, Észak-Afrikában és kelet felé Közép-Ázsiáig vannak előfordulásai.

_____________________________________________________

A fehér tündérrózsa hazánk úszóhínár társulásainak jellegzetes tagja. Elsősorban iszapos talajú tavakban, holtmedrekben fordul elő, de lassan folyó vizekben is megjelenik. Vastag gyöktörzsével az aljzatban gyökerezik, levelei és virágai akár 3-4 méter mély vízből kinőve a víz felszínén úsznak. Levelei 15-30 centiméter átmérőjűek, fényes zöldek, kerekdedek, tojásdadok, válluk mélyen bemetszett, szélük ép. A víz tisztán tartásában fontos szerepük van, mivel víz felszínén elterülő leveleik beárnyékolják a vízfelszínt, így csökkentik az esetleges algásodás kialakulását. Virágait 4-5 zöld csészelevél és 15-25 fehér sziromlevél alkotja, a virágok megporzás után a víz alá buknak. Júniustól szeptemberig virágzik.

A tündérrózsákat a megtisztulás és újjászületés szimbólumának tartják. Tudományos nemzetségneve a görög mitológiából származik, a Herkulesért meghalt féltékeny nimfáról kapta. A magyar tündérrózsa név pedig költői hasonlat: virágai a víz felszínén lebegő tündérekhez hasonlók. A növény hazánkban 1993 óta védett, természetvédelmi értéke 5000 forint.

 

Források:
https://5f74d38eabf8c.site123.me/%C3%89v-vadvir%C3%A1ga-2024/feh%C3%A9r-t%C3%BCnd%C3%A9rr%C3%B3zsa

https://www.origo.hu/tudomany/20240118-a-feher-tunderrozsa-lett-az-ev-vadviraga.html