A szellemi tulajdon védelme
 

Beltéri komposztálót fejlesztett egy magyar startup

A A A    Nyomtatható verzió

 Compocity nevű magyar startup a fenntarthatóság terén kínál innovatív megoldást CompoBot névre hallgató komposztáló robot fejlesztésével.

A többszörös díjnyertes hulladékfeldolgozó robot az irodaházakban keletkező biológiailag lebomló hulladékok, ételmaradékok komposztálását és újrahasznosítását végzi ökoetikus módon. 

Egy háromlábú fémgömbről van szó, aminek az elején van egy fiók és egy kis kijelző. Ha az ember kinyitja a fiókot, akkor a kijelzőn megjelenik, hogy mik azok a hulladéktípusok, amiket a gép fel tud dolgozni. Ezeket mikroorganizmusok segítségével komposztálják, ugyanis belül van neki egy a komposztálás szempontjából ideális bélflórája. Amikor valamit beleraknak a fiókjába, akkor szenzorokkal letapogatja, hogy nagyjából mi lehet az, és annak megfelelő mennyiségű mikroorganizmussal együtt küldi tovább a fiókból a komposztáló térbe.

A CompoBotba csak organikus élelmiszer-maradékot lehet bedobni. Ennek meghatározásához segítséget nyújt a komposztálók mellé kihelyezett kis tábla, amin felsorolják, hogy a gép mit tud megemészteni.

A kész komposztot a cég hetente összegyűjti, és ingyen átadja partnereknek, akik ültetési szezonokban a talajjavító masszát felhasználva fákat, bokrokat ültetnek.

A CompoBot jelenleg hét nagyvállalat irodájában működik nagy sikerrel. Tervben van, hogy a robot egyszer lakossági használatra is eljusson, de arra még legalább egy-két évet várni kell, hogy az üzemeltető cég elég adatot tudjon gyűjteni a céges felhasználóktól a fejlesztéshez.

Forrás:

https://www.octogon.hu/design/robot-az-etkezoben/

Kép forrása:

https://www.zoldpalya.hu/varos/magyar-robot-compobot-325418.html