A szellemi tulajdon védelme
 

A városi hőszigethatás minimalizálására keresnek megoldást magyar szakemberek

A A A    Nyomtatható verzió

A hőszigethatás miatt jelentős lehet a hőmérséklet-különbség a városok egyes részei között. A városi hőszigetek intenzitása Európában 1-16°C között változik, amely a nyári időszakban és a melegebb éghajlatú városokban erősebb. Budapesten például akár 6 Celsius-fokkal is növelheti a hőmérsékletet egy ilyen hősziget.

2023 decemberében szerződést kötött a Paulinyi & Partners tervezőiroda az Európai Űrügynökséggel (ESA), amelynek az „Űrkutatás a zöld építészetért” (Space for Green Construction) pályázatán vesz részt a magyar vállalat. A magyar szakemberek a műholdakból származó földmegfigyelési adatokat felhasználva vizsgálják a városi mikroklíma jelenségét és megoldásokat dolgoznak ki a hőszigethatás csökkentésére. Az egyéves projekt célja, hogy a magyar kutatók kidolgozzák a megvalósítás részleteit és elősegítsék a technológia üzleti felhasználását.

A megvalósításban a szintén magyar Envirosense szakemberei is részt vesznek, akik a műholdas felvételek feldolgozásában, valamint a térképkészlet kialakításában segítik a közös munkát. A kereskedelmi célú fejlesztési projekt az Európai Űrügynökség ARTES BASS programján belül, annak támogatásával valósul meg.

A városi hőszigethatás minimalizálása komoly lehetőséget kínál az építőipar szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére.

_______________________________________

A hősziget-hatás a város jellegéből fakad, amelyre döntő többségében a sűrű beépítettség, a burkolt felületek magas, és a zöldfelületetek viszonylag alacsony aránya jellemző. Mindezek következtében a városokban módosulnak a sugárzási viszonyok, a vízháztartás, a légáramlatok és a hőmérséklet a környező nem-, vagy kevéssé beépített területekhez képest. Az ebből adódó hőmérsékletkülönbséget, mely a város és a környezete között alakul ki, hősziget-hatásnak nevezzük. A hősziget-hatás intenzitása függ az évszaktól, a napszaktól, valamint a település kiterjedésétől és szerkezetétől. Mindezek eredményeként akár 5-15°C hőmérsékleti eltérés is lehet a város és a környezete között. Ez a megnövekedett hőtöbblet már káros hatással van az emberi egészségre és a gazdaság termelékenységére is.

 

Források:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/20240124/urtechnologiaval-csokkentik-a-magyar-epiteszek-az-epuletek-szen-dioxid-kibocsatasat-664843
https://kolorline.hu/hirek/eletmod/2022-06-08/varosi-es-ipari-hosziget-hatas-es-a-zoldteruletek-szerepe

Kép forrása:
https://connectivity.esa.int/what-we-do