A szellemi tulajdon védelme
 

Személyi szellőző berendezést fejlesztettek Debrecenben

A A A    Nyomtatható verzió

A Debreceni Egyetem kutatói megtalálták a szellőztetés leghatásosabb módját.

Költséghatékony, nincs huzat, ki lehet szűrni a port, illetve a pollenek nagy részét, sőt elő is lehet melegíteni vele a levegőt. Röviden ez jellemzi a Debreceni Egyetem kutatói által kifejlesztett ALTAIR- névre hallgató személyi szellőző berendezést.

A kutatások szerint ahhoz, hogy az irodai ülő munkát végző ember jól érezze magát, az egyik legfontosabb, hogy a friss levegő személyenkénti mennyisége óránként 30 köbméter legyen, a hőmérséklet pedig minél jobban közelítsen a 24 Celsius fokhoz.

Az innovatív készülékkel a munkaasztalnál ülő ember közvetlen közelébe, elölről és oldalról, esetleg ezek váltogatásával áramoltatják a friss levegőt. A kísérleti alanyok ebben az esetben arról számoltak be, hogy frissek maradtak, nem volt huzat-érzésük sem. A szellőztetés hatásossága nagyobb, mint a hagyományos szellőzési módok esetében, kevesebb tisztításra, szállításra van szükség, mérséklődik az energiafelhasználás.

Az eredményeket bemutató, az Energy című rangos nemzetközi folyóiratban angolul megjelent tudományos cikket a Debreceni Egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Publikációs Díjjal ismerte el.    

 

Forrás:

https://hajdupress.hu/cikk/megtalaltak-a-szelloztetes-leghatasosabb-modjat-a-debreceni-egyetem-kutatoi

Kép forrása:

https://alternativenergia.hu/megtalaltak-a-szelloztetes-leghatasosabb-modjat/107055