A szellemi tulajdon védelme
 

Hidrogénhajtású multifunkcionális járművet fejlesztettek Kecskeméten

A A A    Nyomtatható verzió

Az autóipar innovációit illetően eddig főként az elektromos autók uralták a piacot. Sokan azonban a töltési időt, a nagyméretű akkumulátorokat és a töltőhálózat kiépítését hozzák fel ellenérvként az elektromos térhódítás esetében.  

A hidrogén az egyik leghatékonyabb, legtisztább tüzelőanyag. Előállítása víz bontásával, napelem segítségével zöld formában megoldható, továbbá a kőolajból előállított energiaforrásokhoz képest minimális környezetterheléssel jár.

A fejlesztők elsődleges szempontja volt, hogy a közvéleményben is elfogadottá tegyék a hidrogénalapú járműveket.

A napenergiával és hidrogénnel működő többfunkciós prototípusú jármű, a Neumann H2 a Neumann János Egyetem és a MOME közös alkotása.  Míg a multifunkcionális járműfejlesztés Dr. Kun Krisztián, a Járműtechnológia Kutatócsoport vezetőjének irányítása mellett zajlott, addig a formatervezést a kecskeméti egyetem mérnök csapatának iránymutatása mellett a Moholy Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatói és oktatói végezték.

A futárjármű egy feltöltéssel elérheti a 250 km-t a hatótávolságot, az áramot hidrogén (tüzelőanyagcella) és napelemek segítségével állítja elő az innovatív jármű. A karbon tartályban tárolt 0,7 kg hidrogén mintegy 150 km-re elegendő energiát szolgáltat, az 5 kWh kapacitású akkumulátor (amelyet folyamatosan tölt a napelem) ehhez még 100 km-t tud hozzáadni. A hajtómotor 16 lóerő teljesítményű. A navigáció a beprogramozott útvonal alapján előre megtervezi, milyen energiaforrást használ a haladáshoz, minimalizálva a fogyasztást.

A járművet egyedüli magyar innovációként az ENSZ 2023-as Globális Klímacsúcsán, a COP28 konferencián mutatták be az Egyesült Arab Emirátusokban.

Források:

https://racingline.hu/automobil/uj-magyar-sikertortenet-bemutatkozott-a-neumann-h2-az-ensz-cop28-klimacsucson/2023/12/08/

https://www.automotor.hu/hirek/kornyezetbarat-varosi-futarjarmu-a-neumann-h2/

Kép forrása:

https://www.automotor.hu/hirek/kornyezetbarat-varosi-futarjarmu-a-neumann-h2/