A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar siker a (TISF) robotika versenyen

A A A    Nyomtatható verzió

Nyíregyházi diákok dobogós helyezést értek el a 2024-es Tajvani Nemzetközi Tudományos Vásáron (TISF).

A Bánki Robot Team tagjai, a Nyíregyházi SzC Bánki Donát Technikum 12. évfolyamos elektronika-elektrotechnikus tanulója Computer Science and Information Engineering szekcióban II. helyezést ért el a HandExo című projektjével. Ugyanebben a szekcióban Zsigó Dalma Kamilla a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium tanulója III. helyezést szerzett a Wibrazz elnevezésű munkájával.

Mindkét győztes projekt a fogyatékos emberek életének megkönnyítését tűzte ki célul.

A HandExo egy személyre szabható exoskeleton. Olyan akkumulátoros eszköz, amely lineáris szervomotorokat használ, melyeket a szakember, - akár távolról is – betanít. A 3D nyomtatással készült eszköz képes az ujjak mozgatására, a rehabilitációs folyamat aktív elemeként. Az eszköz jelenleg bluetoothon keresztül, egy applikáció segítségével vezérelhető.

A Wibrazz projekt célja a hallássérültek életének megkönnyítése, és a hallássérült sportolók sporteseményeinek akadálymentesítése. 

A Tajvani verseny eredményhirdetése után mindkét projekt meghívást kapott a legnagyobb Észak-Afrikai Ifjúsági Innovációs Versenyre, amely ez év márciusában Tunéziában kerül megrendezésre. 

 

____________________________________

A távol-keleti versenyre a világ 27 országából érkeztek a résztvevők, ahol 630 projekt mérette meg magát, köztük olyan fejlett országokból, mint az USA, Luxemburg, Svájc, Japán, Dél-Korea, és a rendező ország Tajvan.

 

Forrás:

https://ikk.hu/hirek/magyar-siker-a-robotikai-vilagversenyen

 

Kép forrása:

https://twitter.com/i/flow/login?redirect_after_login=%2FTaiwanFair