A szellemi tulajdon védelme
 

MI alapú fejlesztés gyorsítja fel az akut stroke-betegek gyors ellátását

A A A    Nyomtatható verzió

Az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) MI alapú automata képértékelő rendszer beszerzését valósították meg, melynek köszönhetően a kiépített teleradiológiai rendszer összesen 28 stroke-centrumból fogadja, automatikusan értékeli, majd a releváns intézményekbe továbbítja az akut stroke-betegekről készült képalkotó vizsgálatok képi és feldolgozott numerikus eredményeit, ezzel azonnali döntést teszt lehetővé.

Bizonytalan esetekben – például későn beérkezett betegeknél – az agy állapotáról, a már kialakult károsodásokról a legpontosabb képet az agyszövet vérátáramlásának vizsgálatával megkapják a  páciensről.

A készülék iteratív rekonstrukció és MI vezérelt, egyénre szabott dózisprofil alkalmazásával a sugárterhelés jelentős csökkentése mellett alkalmas a stroke-betegeknél érfali meszesedések műtermékeinek kiküszöbölésére és az esetleges vérzéses szövődmények differenciál-diagnosztikájára.

 

__________________________________

Az akut ischaemiás stroke (AIS) a halálozás második, a maradandó fogyatékosság leggyakoribb oka. Az érelzáródásból származó agyi infarktus megelőzésének egyetlen hatékony módszere az elzáródott ér megnyitása, mely kisebb erek esetében intravénás thrombolysissel (IVT), nagyerek elzáródásánál katéteres mechanikus thrombectomiával (MT) végezhető. A diagnózis felállítására és a kezelés megkezdésére rendkívül rövid idő áll rendelkezésre, ideértve a szükséges terápia kivitelezésére alkalmas centrumba szállítást is. A döntés kizárólag képalkotó vizsgálatok (CT, MR) és a klinikum együttes értékelésével történhet.

 

Források:
https://omiii.hu/dokumentumtar/palyazat.html
https://medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/mesterseges_intelligencia_alapu_fejlesztes_a_stroke_ellatasban

Kép forrása:
https://www.hamiltonhealthsciences.ca/share/stroke-signs/