A szellemi tulajdon védelme
 

Meghaladta az ezret az Országos Onkológiai Intézetben elvégzett robotasszisztált műtétek száma

A A A    Nyomtatható verzió

Egy európai uniós támogatásnak köszönhetően 2021-ben Magyarországon először két daVinci X sebészeti robotot állítottak üzembe az Országos Onkológiai Intézetben (OOI) és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban, majd 2023 szeptemberében az OOI újabb daVinci Xi robottal bővítette eszközparkját.

Idén februárban az intézetben a robotsebészeti műtétek száma meghaladta az ezret.

A robotsebészet számos előnnyel jár a hagyományos, nyílt és laparoszkópos sebészeti technikákhoz képest. A robotkarok precízebb mozgást tesznek lehetővé, ami minimalizálja a műtéti hibák esélyét. A beavatkozások kisebb bemetszéseket igényelnek, ennek következtében kisebb a trauma, a betegek gyorsabban gyógyulnak és a szövődmény is kevesebb az ilyen műtéteknél. A gyorsabb gyógyulásnak köszönhetően a betegek rövidebb időt töltenek a kórházban – olvasható az MTI Közleményben.

Az OOI kiemelt célja, hogy a daganatok elleni küzdelemben a legmodernebb technológiákat és tudományos eredményeket alkalmazva a lehető legmagasabb színvonalú ellátást nyújtsa a betegeknek. Ennek érdekében az intézet folyamatosan fejleszti eszközparkját és szakmai tudását.

 

Forrás:

https://hirado.hu/extra/tudomany-high-tech/cikk/2024/02/12/tobb-mint-ezer-robotsebeszeti-mutetet-vegeztek-az-orszagos-onkologiai-intezetben

Kép forrása:

https://onkol.hu/2023/09/17/megerkezett-a-masodik-davinci-robotsebeszeti-eszkoz-az-orszagos-onkologiai-intezet-mellkasi-kozpontjaba/