A szellemi tulajdon védelme
 

A korund viselheti az év ásványa elismerést 2024-ben

A A A    Nyomtatható verzió

A Korund a gyémánt után a legbecsesebb drágakő, mely különösen rubin és zafir néven szerepel a drágakövek közt. A tiszta korund színtelen és áttetsző, ezt nevezik leukozafírnak, viszont különböző anyagok hatására elszíneződhet. Ha vörös akkor rubin, minden más színű változata a zafír.

A korund a gyémánt után a legkeményebb ásvány. A különböző korundfajták vegyileg azonos összetételűek, a különbséget közöttük a szín teszi, amit szennyezőanyagok idéznek elő. A zafír színét a titán, a rubinét pedig minimális mennyiségű króm okozza. Mindkét drágakő tartalmaz vasoxidot.

Drágakő minőségű változatait nagy tömegben Ázsiában bányásszák (pl. Mianmar, Srí Lanka, Thaiföld). Magyarországon csupán néhány milliméteres zafírok gyűjthetők vulkáni kőzetekből, továbbá patakhordalékból (Börzsöny, Visegrádi-hegység, Mátra).

___________________________________

Az „Év fajai” programsorozathoz csatlakozva, a Magyarhoni Földtani Társulat, 2016-tól évente kihirdeti az „Év ásványa” cím nyertesét.

Az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézetének egyik ékessége a közel 3000 darabos Koch Sándor Ásványgyűjtemény, ami jelenleg az Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék folyosóján elhelyezett, igényesen kialakított vitrinekben tekinthető meg.

 

Források:
https://www.sumidamagazin.com/2021/08/25/rubin-es-a-zafir-vagyis-a-korund/
https://u-szeged.hu/sztehirek/2024-januar/dragakotol-rubinlezerig?objectParentFolderId=19396

Kép forrása:

https://www.malachit-obchod.cz/atlas-kamenu/korund/