A szellemi tulajdon védelme
 

Közel száz klasszikus animáció nézhető ingyenesen egy éven keresztül

A A A    Nyomtatható verzió

A Nemzeti Filmintézet a magyar animáció 110. évfordulója alkalmából február 2-tól egy éven keresztül közel száz klasszikus animációt tesz elérhetővé ingyenesen az intézet streamingplatformján, a Filmión.

A digitális restaurálási programnak köszönhetően a nézők a magyar animációtörténet kiemelkedő alkotásaival minden korábbinál jobb minőségben találkozhatnak, többek között A légy, Kovásznai György Habfürdőcímű merész stílusú kísérleti musicalje, Dargay Attila alkotásai, Jankovics Marcell műfajteremtő filmjei, köztük a János vitéz és a Fehérlófia, valamint olyan kedvencek, mint a Macskafogó és a Hófehér.

A Nemzeti Filmintézet digitális restaurálási programja a jubileumi évben az animációs produkciókra koncentrál, hogy a nézők a magyar animációtörténet kiemelkedő alkotásaival minden korábbinál jobb minőségben találkozhassanak. Megvalósul a magyar animáció úttörőjének számító Valker István 1930-as években készült, nitrofilmre forgatott zenés, rajzos rövidfilmjeinek, a magyar bábanimáció 1950-es években készült korai remekműveinek, valamint az idén 90 éve született Kovásznai György rövidfilmjeinek teljeskörű restaurálása. Olyan népszerű egész estés mozifilmek, mint a Vili, a veréb, a Suli-buli, a Sárkány és papucs, a Misi mókus kalandjai, valamint a Peti és a Gusztáv sorozat epizódjai is teljeskörű restaurálásra kerülnek.

Az évforduló alkalmából a magyar film napján (április 30.) az animációs film történetét új módon bemutató honlap indul, és 11 részes dokumentumfilm is készül.

A magyar animáció áll majd a középpontban a felújított filmek legnagyobb hazai fesztiválján, a szeptember 17-22. között megrendezendő Budapesti Klasszikus Film Maratonon is.

 

Forrás:

https://szinhaz.online/emlekevvel-es-ingyenen-nezheto-klasszikusokkal-unneplik-a-110-eves-magyar-animaciot/

Kép forrása:

https://szinhaz.online/emlekevvel-es-ingyenen-nezheto-klasszikusokkal-unneplik-a-110-eves-magyar-animaciot/